Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Kalle Moraeus har skrivit guide till gubbar

Kalle Moraeus var nyskild, tjock och håglös – men i stället för att bli "en hopplös gubbe" bestämde han sig för att ändra kurs på livet. Upplevelserna har han samlat i boken "Tjur på retur", en sorts personlig guide till manligt åldrande.
Litteratur • Publicerad 20 april 2021
Musikern och underhållaren Kalle Moraeus har skrivit boken "Tjur på retur", som handlar om att träda in i livets gubbstadium.
Musikern och underhållaren Kalle Moraeus har skrivit boken "Tjur på retur", som handlar om att träda in i livets gubbstadium.Foto: Fredrik Persson/TT
Kalle Moraeus hoppas kunna inspirera andra till förändring med sin bok. "Det är inte farligt och du behöver inte skämmas", säger han.
Kalle Moraeus hoppas kunna inspirera andra till förändring med sin bok. "Det är inte farligt och du behöver inte skämmas", säger han.Foto: Fredrik Persson/TT
Kalle Moraeus går samtidigt igenom träningsprogrammet "16 weeks of hell" som en av deltagarna i "Den stora hälsoresan".
Kalle Moraeus går samtidigt igenom träningsprogrammet "16 weeks of hell" som en av deltagarna i "Den stora hälsoresan".Foto: Fredrik Persson/TT

Boken tar avstamp i den kände musikerns egen situation för några år sedan. Moraeus gick igenom en skilsmässa och dottern flyttade hemifrån. Plötsligt satt han i ett stort hus med en kastrerad hankatt som enda sällskap. Han gick upp i vikt så mycket att han inte längre fick plats med fiolen under alla dubbelhakor.

Men han vill inte kalla det för livskris.

Annons

– Det är klart att det är kris att skilja sig, men det var snarare ett stilla konstaterande. Det ligger inte för mig att deppa, jag är inte en sådan människa. Antingen sätter jag mig i soffan och trycker i mig bullar och chips, eller så gör jag något åt det och skjuter det där oundvikliga framför mig lite längre och ökar kvaliteten på det som är kvar, säger han.

Ville skriva gubbguide

Från början ville förlaget att Kalle Moraeus skulle skriva en kokbok, men det var han inte så pigg på. Han ville skriva om hälsa och träning och han tyckte att den sortens litteratur riktad till män i hans egen ålder saknades i hyllorna.

– Jag tänkte att jag ska skriva den ultimata guiden, en "absolut gubbe". Jag tänkte att jag skulle prata med experter och allt. Men när jag har skrivit en bra stund så inser jag att jag skriver om mig själv. Då blev det om mig och om min egen situation. Det gick heller inte bara att hålla på med hälsa, hormoner och vikt så jag fick lov att bredda det, säger han.

"Läs om Keith Richards"

Resultatet blev en bok som blandar tankar om kolhydrater och testosteron med berättelser ur Moraeus eget liv. Han skriver om livet, musiken, karriären, uppväxten i Dalarna och mamman som dog när han bara var 13 år. Men det är med blandade känslor som han berättar.

– Jag läser gärna biografier om andra, men när jag skriver drabbas jag av en så förmäten känsla. Ska jag skriva och berätta för alla om hela mitt liv, vem fan vill veta det? Helt ointressant. Läs om Keith Richards i stället. Han har ju något att berätta. Jag har bara varit en jävla kompslusk i hela mitt liv.

Han hoppas att boken ska inspirera andra till att våga göra förändringar.

– Det kan vara vitt skilda grejer. Man kan tanka på Circle K trots att man har tankat på OK hela livet. När de lade ner OK-macken i Orsa åker en del gubbar till Mora och tankar. Prova något annat. Det är inte farligt och du behöver inte skämmas, säger Moraeus.

"Döden sittandes på axeln"

I grund och botten handlar det om allvarliga saker, tillägger han.

– Jag har ganska många vänner som får sjukdomar. Några får diabetes, någon åker på en hjärtinfarkt. Jag har tjatat på några av dem i många år om att de kan inte hålla på så här. Måste de ha döden sittandes på axeln innan de tar steget?

Kalle Moraeus hoppas att det blir fler böcker framöver, även om han poängterar att han aldrig skulle få för sig att kalla sig själv författare. Skrivandet är dessutom nyttigt, tror han.

Annons

– Det är som att undervisa i fiol. Helt plötsligt måste man börja analysera, varför gör jag så här? Varför uppstår det här problemet? Det är jävligt bra och nyttigt att sätta sig ner och gräva. Det är enormt terapeutiskt, säger han.

Fakta: Kalle Moraeus

Ålder: 57 år

Bor i Orsa

Familj: Dotter

Bakgrund: Musiker och artist. Har bland annat varit violinist i Kungliga Filharmoniska Orkestern, spelat i Orsa spelmän och Benny Anderssons Orkester och deltagit i Melodifestivalen. Har lett egna programmet "Moraeus med mera" på SVT och har synts i "Så ska det låta", "Biggest loser VIP" och som julvärd.

Aktuell med: Boken "Tjur på retur" och som en av deltagarna i "Den stora hälsoresan" på Discovery Plus.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons