Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kändisar ställer sig bakom Förtalskassan

Kvinnor som döms för förtal ska inte behöva betala skadestånd till personen de pekat ut under metoo-rörelsen. Det skriver 35 personer inom kultur- och nöjesvärlden, som har skrivit under en i Svenska Dagbladet, där de ställer sig bakom initiativet Förtalskassan.
Kvinnor som döms för förtal i efterdyningarna av metoo-rörelsen kan få stöd från Förtalskassan. Arkivbild.
Kvinnor som döms för förtal i efterdyningarna av metoo-rörelsen kan få stöd från Förtalskassan. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Initiativet är politiskt obundet och samlar in pengar till de kvinnor som uttalat anklagelser inom ramarna för metoo-rörelsen och därefter dömts för förtal i samband med anklagelserna. Förtalskassan tar dock inte ställning till huruvida anklagelserna faktiskt är förtal eller ej.

"Förtalsdomarna har kommit med höga böter och villkorliga fängelsestraff. Det är en stark signal till ännu fler kvinnor att tystna och medför att vårt rättssystem i praktiken dömer kvinnor som berättar om övergrepp hårdare än förövarna som begått dem", skriver man i debattartikeln.

Bland dem som skrivit under finns Lo Kauppi, Merly Åsbogård, Veronica Palm, Anna Ardin, Kajsa Grytt, Sven Melander och Daniel Boyacioglu.

Åtgärderna som föreslås är bland annat att alla förtalsmål kopplade till metoo läggs ned, att polisen får utökade resurser för utbildning när det gäller att möta sexualbrottsoffer och de som "juridiskt påverkar utfallet" i sexualbrottsmål har utbildning i ämnet.

Läs mer