Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Krismedvetna författare talar för två i publiken

Hur anordnar man litteratursamtal i pandemitider? Clandestino har löst publikbegränsningen genom att tillåta två personer i publiken.
Litteratur • Publicerad 12 april 2021
Poeten Hanna Rajs Lara medverkar i Clandestios litteraturprogram. Arkivbild.
Poeten Hanna Rajs Lara medverkar i Clandestios litteraturprogram. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Två krismedvetna författare på scenen, fyra medarbetare och två personer i publiken. Med förhoppning om att det ska bli fler åhörare i slutändan utnyttjar den Göteborgsbaserade kulturföreningen Clandestino Institut de åtta platser som just nu är tillåtna under vårens och försommarens litteratursamtal som också ska strömmas och bli till poddavsnitt. Två författare kommer att tala inför två åhörare.

Längtande författare

Enligt Aleksander Motturi, en av arrangörerna, var det inte särskilt svårt att få författarna att lova att åka till Göteborg.

Annons

– Författare lider lika mycket som alla andra av bristen på rörlighet och möten med läsare, kanske bidrog det till att vi fått till stånd det här unika samarbetet. Många har bara gått omkring som monader ("odelbara enheter") i sina skrivarvrår och källarlokaler, säger han.

"Litteratur i krisens marginal" är temat och bland de medverkande finns Hanna Rajs Lara, Andrzej Tichý, Gordana Spasic, Johan Jönson, Gunnar Nirstedt och Ann Jäderlund. Temat ska inte ses som en konsekvens av pandemin och författarna får själva välja vilken kris de ska prata om enligt Aleksander Motturi.

"Litteraturens asätare"

– För många konstnärer finns krisen oavsett om samhället i stort hamnar i en kris. Vi vill ta fasta på hur litteraturen verkar, föds och dör i kris. Och hur den återuppstår i tider av kris. Vi är intresserade av hur kris kan bli näring för vissa typer av litteratur och en gravplats för andra. Ibland får man intrycket av att litteraturens asätare frodas i krisen, ibland att den är mänsklighetens räddande ängel, att vi har författarna och konsten att förlita oss på.

Först ut den 29 maj är poeterna Hanna Rajs Lara och My Roman Fagerlind. Årets internationella gäst, den syriske journalisten och författaren Yassin al-haj Saleh, är bosatt i Berlin och kommer till Göteborg 29 augusti. Han medverkar tillsammans med Sara Mannheimer i ett samtal på Världskulturmuseet.

Fakta: Clandestino Institut

Är en Göteborgsbaserad kulturförening som arrangerar en årlig kultur- och musikfestival, därtill ett litteraturprogram. Årets litterära samtal inleds 29 maj och avslutas den 29 augusti. Deltagare är Hanna Rajs Lara, My Roman Fagerlind, Johan Jönson, Lidija Praizovic, Ann Jäderlund, Sara Abdollahi, Gunnar Nirstedt, Gordana Spasic, Pär Thörn, Andrzej Tichý, Sara Mannheimer och Yassin al-haj Saleh.

Exakta datum för musik- och kulturfestivalen är ännu inte fastlagda, men årets festival blir längre än fjolårets coronaanpassade endagsfestival i Hagakyrkan i Göteborg.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons