Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Kulturoasen: Ingen ska känna sig dum på Alma Löv

När Stella Broos växte upp passerade museibesökarna genom familjens vardagsrum. 20 år senare driver hon själv Alma Löv, det egensinniga konstmuseet på den värmländska landsbygden. I sommarens utställning "As time goes by" har ett tiotal konstnärer tagit sig an tiden.
Konst • Publicerad 16 juli 2021
"Vi hade inte startat upp Alma Löv på en annan plats. Väldigt mycket handlar om att göra konsten tillgänglig på landsbygden", säger Stella Broos, konstnärlig ledare.
"Vi hade inte startat upp Alma Löv på en annan plats. Väldigt mycket handlar om att göra konsten tillgänglig på landsbygden", säger Stella Broos, konstnärlig ledare.Foto: HP Skoglund/Värmlands Folkblad/TT
Konsten och naturen i samspel i Katarina Löfströms installation "Open source 4:3" på samlingsutställningen "As time goes by". Pressbild.
Konsten och naturen i samspel i Katarina Löfströms installation "Open source 4:3" på samlingsutställningen "As time goes by". Pressbild.Foto: Katarina Löfström/Alma Löv
Den danska fotografen Astrid Kruse Jensens "Landscapes of memory" visas på sommarens samlingsutställning på Alma Löv. Pressbild.
Den danska fotografen Astrid Kruse Jensens "Landscapes of memory" visas på sommarens samlingsutställning på Alma Löv. Pressbild.Foto: Alma Löv

I slutet av 1990-talet sökte konstnären Marc Broos stöd för ett ettårigt konstprojekt som gick under namnet Alma Löv. Förhoppningarna var låga – vem skulle investera i en plats för samtidskonst mitt ute i ingenstans? Responsen från bidragsgivare och besökare överträffade alla förväntningar. Projektet växte till ett museum som drevs av Marc Broos i 13 år, innan det hade vuxit ur sin ursprungliga kostym och han valde att lägga ned verksamheten.

– Den här idén som pappa hade om att kunna sitta på verandan och ta en kopp kaffe med besökarna, allt sådant försvann helt. Plus att alla besökare kom in genom deras bostadshus, det blev ohållbart, berättar Stella Broos, dotter till konstnärerna Marc och Karin Broos.

Behöver poesi

Annons

När Stella Broos väckte museiverksamheten till liv 2013 var föräldrarnas hus inte längre en del av utställningen. Museet består numera av en stor lada som går under namnet Paleis Oranjestraat och ett tiotal paviljonger utspridda i naturen.

I likhet med sin pappa har Stella Broos aldrig haft några storskaliga ambitioner med Alma Löv. Utgångspunkten har varit att lyssna till vad platsen behöver och att skapa något som kan möta de egna kulturella behoven, även på landsbygden. När hon tog över hade hon flyttat tillbaka till Värmland efter att ha bott i Nederländerna i många år.

– Det var mycket ett sätt att kunna stanna kvar, vad är det vi behöver för att kunna bo på den här platsen? Jag behöver poesiuppläsningar, konserter, evenemang och jag behöver utställningarna som är grunden i verksamheten.

Resultatet är att Alma Löv numera, förutom ett museum för samtidskonst, omfattar flera mindre scener, en filmsal, en verksamhet för barn och sedan ett par år tillbaka även ett konstnärsresidens.

"Kan känna sig dumma"

På Alma Löv finns få regler och inga barriärer mellan konst och besökare, tanken är att betraktaren ska komma nära. Den tillåtande inställningen har gjort att även ovana museibesökare tar sig till museet.

– Jag tror att många kan känna sig lite dumma när de besöker ett museum. Vad ska man tänka och känna, hur länge ska man stå framför ett konstverk? Det tror jag inte att man upplever på Alma. Vi möter besökare som har varit på varenda biennal, men det är också många barn som tycker om att besöka oss, säger Stella Broos.

I flera av de verk som visas på Alma Löv är konsten och naturen tätt sammanflätade. I årets utställning anpassade den danska fotografen Astrid Kruse Jensen ett av sina konstverk efter en kaprifol som väller in i det rum hon blivit tilldelad.

– Hon valde att ta in ett foto i tyg där man ser kaprifolen genom hennes verk. Det gav en extra dimension till hennes fotografi och det är så vi hoppas att det ska fungera här, att det blir ett samspel mellan arkitekturen, konsten, naturen och tekniken, säger Stella Broos.

Fakta: Kulturoasen

Sommarens kulturutbud skiljer sig från vinterns. Vi skriver om några av de mindre kulturcentrum som erbjuder stora upplevelser. Turen har kommit till Alma Löv i värmländska Östra Ämtervik.

Fakta: Kulturoasen

Alma Löv – Museum of Unexp. Art är ett museum för samtidskonst i Östra Ämtervik. Grundades av Marc Broos 1998 och drivs sedan 2013 av Stella Broos.

Förutom en permanent utställning arrangerar museet en tillfällig utställning varje sommar. Årets samlingsutställning har tema tid och går under namnet "As time goes by". Moderskap genom tiderna och kroppens förändringar till följd av bröstcancer finns bland de ämnen som skildras genom videoverk, fotografi, måleri och skulptur. Medverkande konstnärer är bland andra Katarina Löfström, Nazanin Raissi och Astrid Kruse Jensen. Utställningen pågår till och med den 29 augusti.

Alma Löv har även musikverksamhet. I år spelar artister som Jennie Abrahamson, Skator och Frida Hyvönen i den intima konsertlokalen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons