Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Lennart Nilsson-utställning visar selfies

Konst • Publicerad 2 juli 2022
Fotografen Lennart Nilsson, som skulle ha fyllt hundra år i år, var den första att med hjälp av titthålsfotografi fotografera ett levande foster i livmodern. Arkivbild.
Fotografen Lennart Nilsson, som skulle ha fyllt hundra år i år, var den första att med hjälp av titthålsfotografi fotografera ett levande foster i livmodern. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Världsfotografen Lennart Nilsson skulle ha fyllt hundra år i år och under dagen öppnar en stor porträttutställning med ett hundratal av fotografens bilder på Falsterbo Konsthall.

Bland annat visas en handfull selfies som Lennart Nilsson tagit genom åren.

Annons

Även en aldrig tidigare fotoserie på godsägaren Karl von Scheven, känd som inspirationskälla till Evert Taubes ”Calle Schewens vals”, visas.

Lennart Nilsson föddes 1922 och började som reportagefotograf innan hans intresse för människan fick honom in på en mer vetenskaplig bana och han blev den första fotografen att fotografera ett levande foster i livmodern, ett arbete som ledde till boken ”Ett barn blir till”, som släpptes 1965.

Utställningen visas fram till den 25 september.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons