Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Michael Björklund vann "Robinson"

Michael Björklund är årets vinnare av realityserien "Robinson". Den åländske kocken navigerade sig genom programmet med snällhet som främsta vapen, offrade framtänderna, och fick nya perspektiv på sitt vardagsyrke.
Tv • Publicerad 24 maj 2020
Michael Björklund vann "Robinson" 2020. Pressbild.
Michael Björklund vann "Robinson" 2020. Pressbild.Foto: Linus Nilsson/TV4 C More

Michael Björklund gjorde upp mot finalmotståndarna Clara Henry, Priya Svang och Christoffer Willén. Fyra blev snart tre sedan Willén röstats ut i det sista ö-rådet.

Efter en lång avslutande tävling låg Björklund i ledning mot slutet och kunde stolt vråla ut sin segerglädje efter att ha klättrat upp till plattformen där vinnarstatyetten väntade.

Annons

I efterhand kan vinnaren konstatera att den sociala aspekten som är en viktig del av "Robinson"-upplevelsen varit befriad från dolkstötar i ryggen för hans del.

"Samla ved och laga mat"

– Jag trodde aldrig att det skulle gå så här långt, men inte en enda röst mot mig i något ö-råd visar väl på att man fått många nya kompisar, helt enkelt, och aldrig riktigt varit i skottgluggen. Jag försöker alltid att vara så snäll och rak som möjligt i vanliga fall, säger Michael Björklund.

– Sedan tycker jag om att hålla på och dona hela tiden. Så det passade perfekt att samla ved och laga mat när det var dötid. Så jag fick ju tiden att gå också.

Michael Björklund stod för ett av säsongens mer minnesvärda ögonblick när han blev av med framtänderna under en tävling som gick ut på att deltagarna skulle slita köttstycken från griskadaver enbart med hjälp av munnen.

Garnityren blev kvar i grisen, med en klädsam ny glugg i ålänningens mun som kompensation.

– Som liten gnisslade jag ned mina tänder. De byttes ut för 15 år sedan och i stunden glömde jag bort att jag hade lagade tänder. Sedan såg jag ut som en riktig Robinson. Det var en konstig känsla att läspa hela tiden, men när jag kom hem hade min fru fixat tandläkartid.

En biff, åtta personer

Björklund har blivit utsedd till Årets kock i både Finland och Sverige och tävlat i svenska kocklandslaget. Under vistelsen i "Robinson" fick han bekanta sig med nya råvaror han aldrig jobbat med tidigare, som cassava, jams, brödfrukt och palmhjärta. Men det är framför allt något annat han tar med sig från upplevelsen: Att verkligen kunna uppskatta hur någonting smakar, på ett helt nytt sätt.

– Jag började värdesätta mat på ett helt annat sätt. Jag har till exempel aldrig delat en biff på åtta portioner tidigare. Det blir ingen stor bit var, så då satt man och analyserade och njöt medan man tuggade.

Fakta: Michael Björklund

Född 1975.

Årets kock i Finland 1997 och i Sverige 2000.

Har gett ut fyra kokböcker: "Min nordiska mat", "Mickes fisk", "Mickes söta" och "Mickes vilda".

Har tidigare synts i tv i "Skärgårdstugg" och "Kockarnas kamp" på TV4.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons