GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Mycket nytt bland årets jullåtar

Nu är det dags att skruva upp volymen för julstämningen.
I år finns det mycket nyskrivet att lägga till på julspellistan, med allt från Carola till Albin Lee Meldau och Dolly Style.
Musik • Publicerad 29 november 2021
Carola släpper ny julmusik, skriven av sonen Amadeus. Arkivbild.
Carola släpper ny julmusik, skriven av sonen Amadeus. Arkivbild.Foto: Jack Mikrut/Scanpix/TT
Weeping Willows har släppt ett julalbum, med nyskrivet och tolkningar av mindre kända jullåtar. Arkivbild.
Weeping Willows har släppt ett julalbum, med nyskrivet och tolkningar av mindre kända jullåtar. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Björn Skifs släpper julalbumet "It's christmas". Arkivbild.
Björn Skifs släpper julalbumet "It's christmas". Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Redan 1983 släppte Carola Häggkvist sin jul-ep "Julefrid med Carola". Nu är hon tillbaka med en ny jullåt: "Komma hem till julen" – skriven av hennes son Amadeus Sögaard.

– Jag bad honom att skriva en bra jullåt till mig, vi bollade lite och sedan ringde han och spelade upp den här i höstas. Det blev en glad överraskning, berättar Carola.

Hon beskriver låten som modern och soulig.

– Det är en feel good-låt som man blir glad och får en trygghetskänsla av. Det handlar om att komma hem till julen, men inte bara just att komma hem till en plats utan att landa i kärleken, i hoppet, i tron, i ljuset, kan man säga.

För Carola betyder julmusiken mycket, och inte bara ekonomiskt.

– Det är som en återhämtningsperiod, ett själsligt bad, ett spa för själen och mer därtill, säger hon.

Mycket nyskrivet

Andra nysläpp med julmusik är Weeping Willows nya album "Songs of winter", med både nyskrivna låtar och tolkningar av mindre kända jullåtar.

En duett med Lisa Nilsson görs i låten "The magic is real" och "Love will find a way (This christmas)".

Om man är ute efter ett mer poppigt sound har Dolly Style släppt jullåten "Christmas lights".

Även Björn Skifs är tillbaka med ny julmusik efter att hans nysläppta låt "(Christmas eve) After midnight" blev framröstad till "Årets jullåt" av P4:s lyssnare förra året. Nu följer Skifs upp med ett julalbum, med samma låtskrivare som till "After midnight", Sharon Vaughn (text) och Peter Kvint (musik).

Att det blev en skiva med nyskrivna låtar lockade. Tidigare har Skifs varit skeptisk mot att göra julmusik.

– Det finns ju otroligt många julskivor, men inte så många med originalmusik. Ofta återkommer samma låtar på de här skivorna, och att det här är nyskriven musik var det som verkligen lockade mig och fick mig att göra ett lappkast, har Skifs tidigare sagt till TT.

Peter Kvint har även varit med och skrivit musiken till i Albin Lee Meldaus och Grants nyskrivna jullåt "Merry christmas on your own". Ambitionen var dock inte från början att det skulle bli en jullåt. Den har inte det typiska inslaget av bjällerklang, utan det är texten som ger julkänslan, enligt Albin Lee Meldau.

– Den handlar om att fira jul själv och om hur skönt men även tråkigt det kan vara. Det finns något fint med julen men den bevisar också hur värdelöst ensam man kan känna sig, säger han.

Finns en "jul-hit"-formel?

Finns det ett stående recept till en tidlös jullåt? Den tidigare Triad-medlemmen Lasse Lindbom, som ligger bakom klassikern "Tänd ett ljus", säger att jullåtsklassikerna brukar vara av två olika typer:

– Antingen så är det någonting med ett julbudskap om fred på jorden eller så är det en glad Mariah Carey-slagdänga som man blir glad av.

Trots att han står bakom en av de mest älskade julsångerna med över 37 miljoner spelningar på Spotify önskar Lasse Lindbom att han hade formeln till den perfekta jullåten.

– Då hade man varit mångmiljardär. Man vet nästan aldrig vad det är som gör att just en låt blir en hit. Men i "Tänd ett ljus" finns en känsla som gör att den funkade 1988 men även i dag. En känsla av hopp, säger han.

Fakta: Ny julmusik i urval

Album:

Björn Skifs: "It's christmas"

Weeping Willows: "Songs of winter"

Singlar:

Kristin Amparo och SYLVE: "Can't get into the spirit"

Andreas Weise: "The yuletide bells"

Victor Crone: "Christmas time"

Carola: "Komma hem till julen" och "Pray for peace"

Anna Bergendahl: "Christmas day"

Little Jinder: "Last christmas"

Darin: "What's christmas anyway"

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.