Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Marie Göranzon som Fröken Julie på Dramaten

"Fröken Julie" à la Marie-Louise Ekman, en helt ny tappning av "Macbeth" och en av Lars Noréns sista pjäser. Klassiker med twist och nyskrivet av våra största dramatiker är Dramatens melodi våren 2021.
Teater • Publicerad 28 oktober 2021
Per Svensson spelar Kristin och Marie Göranzon spelar Julie i Marie-Louise Ekmans uppsättning av Strindbergs pjäs "Fröken Julie". Rollen som Jean spelas av Krister Henriksson, som inte kunde närvara när Dramaten presenterade sin vårrepertoar.
Per Svensson spelar Kristin och Marie Göranzon spelar Julie i Marie-Louise Ekmans uppsättning av Strindbergs pjäs "Fröken Julie". Rollen som Jean spelas av Krister Henriksson, som inte kunde närvara när Dramaten presenterade sin vårrepertoar.Foto: Christine Olsson
Med Shakespeares bloddrypande "Macbeth" som klangbotten har skådespelaren Hannes Meidal (på bilden) tillsammans med Jens Ohlin skapat en uppdaterad klassiker i stil med deras hyllade och prisade version av "Hamlet", som 2017 spelades på Galeasen. "Det här är ett slags syskonpjäs till vår 'Hamlet'", säger Hannes Medial.
Med Shakespeares bloddrypande "Macbeth" som klangbotten har skådespelaren Hannes Meidal (på bilden) tillsammans med Jens Ohlin skapat en uppdaterad klassiker i stil med deras hyllade och prisade version av "Hamlet", som 2017 spelades på Galeasen. "Det här är ett slags syskonpjäs till vår 'Hamlet'", säger Hannes Medial.Foto: Christine Olsson
Sofia Adrian Jupither regisserar i vår Lars Noréns pjäs "Solitaire". Till sin hjälp har hon dramaturgen Anneli Dufva. "Solitaire" är ett av de sista verken som dramatikern och poeten Lars Norén skrev innan han tidigare i år gick bort i sviterna av covid-19.
Sofia Adrian Jupither regisserar i vår Lars Noréns pjäs "Solitaire". Till sin hjälp har hon dramaturgen Anneli Dufva. "Solitaire" är ett av de sista verken som dramatikern och poeten Lars Norén skrev innan han tidigare i år gick bort i sviterna av covid-19.Foto: Christine Olsson
Scenkonstnären Markus Öhrn är ett stort namn ute i Europa, men "The unkown" blir hans första verk på en större scen i Sverige. "The unkown" är en serie om tolv föreställningar som ser olika ut för varje kväll. Ingen vet vad som kommer att hända.
Scenkonstnären Markus Öhrn är ett stort namn ute i Europa, men "The unkown" blir hans första verk på en större scen i Sverige. "The unkown" är en serie om tolv föreställningar som ser olika ut för varje kväll. Ingen vet vad som kommer att hända.Foto: Christine Olsson

Marie-Louise Ekman återvänder till Dramaten med en uppsättning av Strindbergs tragedi "Fröken Julie", som får urpremiär den 25 februari. Marie Göranzon spelar Julie och Krister Henriksson Jean. Men i originalet är Julie 25 år och Jean 30 år, så hur tänker man när man låter två skådespelare i 70-årsåldern spela Strindbergs mest ikoniska figurer? Är det "Fröken Julie på ålderdomshemmet" publiken ska få se?

Inte då, Ekmans version är betydligt mer egensinnig. Hon har skrivit en ramberättelse om tre äldre skådespelare som efter en livslång turné i gymnastiksalar, föreningslokaler och bibliotek äntligen ska få spela "Fröken Julie" på en riktig teater.

Annons

Krister Henriksson har aldrig spelat Jean, men kanske är det en gammal dröm? Marie Göranzon däremot har spelat Julie, då var året 1985 och för regin stod Ingmar Bergman. Men var kommer egentligen Per Svensson in i bilden?

– Det är ett fattigt teatersällskap, de har fått sparka sin Kristin. Som tur var har de en alltiallo som länge har drömt om en roll, säger Marie Göranzon.

Schollin gör comeback

En annan som återvänder till Dramaten – och till scenen – är Christina Schollin. Hon ska spela drottningen i Hannes Meidals och Jens Ohlins tappning av Shakespeares "Macbeth", som beskrivs som en syskonpjäs till deras hyllade version av "Hamlet".

– Aldrig i min vildaste fantasi kunde jag tro att jag skulle återvända till scenen efter 25 år. Men när Dramaten kallar, då kan jag inte säga nej, säger Christina Schollin.

Duon Meidal/Ohlins pjäs "(Macbeth") har premiär den 2 februari och kretsar kring vår oro för framtiden. Och ja – titeln ska vara i inom parentes. Parentesen är högst central, säger Hannes Meidal, och förtydligar med att läsa ett stycke ur pjäsen.

– "För att förbli de som vi är, måste vi för ett ögonblick offra de som vi är, i ett slags parentes som rymmer sådant som inte räknas, eftersom det saknar betydelse för det som kommer senare."

Ny pjäs av Norén

Bland det första Mattias Andersson läste när han våren 2020 tillträdde som konstnärlig ledare för Dramaten var en nyskriven pjäs av Lars Norén. En tiotal människor, unga som gamla, står instängda och sammanpressade inom en rektangel, mitt på scenen. Hur hamnade de där? Ingen vet. Varför är de där? Ingen minns. Det finns inga väggar som stänger in dem. Ändå kan de inte ta sig därifrån.

Pjäsen "Solitaire" var bland det sista som Norén skrev innan han gick bort i covid-19 i januari 2021. Skådespelare från Dramaten och flera andra nordiska teatrar medverkar i denna samproduktion som har urpremiär den 22 januari. "Solitaire" kommer också att ge sig ut på stor turné när man har spelat färdigt på Dramaten.

Dramaturgen Anneli Dufva säger att man i "Solitaire" möter den erfarne dramatikern Norén, men också den sena poeten som utforskar vad språk egentligen är.

– Den knyter an till hans senaste pjäser "Vintermusik" och "Andante", säger hon.

Annons

Nyskrivet blir det också av Sara Stridsberg, vars pandemiuppskjutna far- och dotter-drama "Sårad ängel" äntligen får premiär den 25 februari.

Hemliga föreställningar

En som gör debut på Dramaten är den internationellt hyllade scenkonstnären Markus Öhrn, vars föreställning "The unknow" har urpremiär den 5 maj.

Vad "The unknown" handlar om är som titeln säger okänt. Man köper en biljett till någon av de halvtimmeslånga föreställningarna, sätter sig i salongen och har inte den blekaste aning om vad man kommer att få vara med om när ridån går upp.

– Ingen vet vad som kommer att hända. I dag läser man det som finns på topplistor, ser sådant som har fått höga betyg. Det här är raka motsatsen. Jag ville efterlikna hur det är att gå på festival, då man är på väg för att se ett band, men glider in tältet bredvid och upptäcker ett annat som man aldrig har hört talas om, säger Markus Öhrn.

Dramatens vårrepertoar i urval

"De livrädda" av Talajeh och Marall Nasiri, Unga Dramaten i samarbete med Riksteatern, premiär den 18 januari, Tornrummet.

"Solitaire" av Lars Norén, urpremiär den 22 januari, Lilla scenen.

"(Macbeth)" av Hannes Meidal och Jens Ohlin, urpremiär den 2 februari, Stora scenen.

"Fakk alla" av Ulf Stenberg och Emil Rosén Adsten, Unga Dramaten i samarbete med Teater Fryshuset, urpremiär den 10 februari 2022, Lejonkulan.

"Fröken Julie", Strindbergs klassiker i händerna på Marie-Louise Ekman, premiär den 24 februari, Lilla scenen.

"Sårad ängel", av Sara Stridsberg, urpremiär 25 februari, Målarsalen.

"Natthärbärget", Maksim Gorkijs klassiker i regi av den ungerske regissören János Szász , premiär den 3 mars, Stora scenen.

"Får jag vara med?" av Stina Wirsén, Anna Vnuk och Sarah Riedel, nypremiär den 1 april, Lejonkulan.

"Den omättliga vägen", dramatisering av Ben Okris romantrilogi om pojken Azaro, i samarbeta med The National Black Theatre of Sweden, världspremiär den 9 april, Stora scenen.

"The unknown" av Markus Öhrn, urpremiär den 5 maj, Målarsalen.

"Linje Lusta" av Tennessee Williams, nypremiär den 7 maj, Lilla scenen.

"Exit Parkour", om och med Ahmed Matar, en av världens främsta parkourutövare, urpremiär den 28 maj, Lilla scenen.

"Decadance", dansföreställning med gästande Batsheva Dance Company, den 3–5 juni, Lilla scenen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons