Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Sarah Klang är årets Ulla Billquist-stipendiat

Sarah Klang får årets Ulla Billquist-stipendium. I sin motivering skriver juryn att hon "inte är rädd för de stora känslorna" och att "såväl sorg som humor ryms i hennes bitterljuvliga artistiska karaktär."
Musik • Publicerad 25 juli 2021
Sarah Klang får Ulla Billquist-stipendium.
Sarah Klang får Ulla Billquist-stipendium.Foto: Emelie Aspenberg/TT
Sarah Klang har ända sedan debuten 2018 gjort avtryck i den svenska musikkatalogen med sin djupa, personliga röst och sina känslostarka texter. Arkivbild.
Sarah Klang har ända sedan debuten 2018 gjort avtryck i den svenska musikkatalogen med sin djupa, personliga röst och sina känslostarka texter. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

– En utmärkelse är ett kvitto på att någon eller några har tagit sig tid att sätta sig in i ens verk, att andra har hört och tagit till sig det. Det gör mig jätteglad, säger Sarah Klang.

Prissumman på 30 000 kronor beskriver hon som "mer än en månadslön för de flesta" och Sarah Klang säger att det betyder extra mycket för henne i år då hon inte kunnat spela live under pandemiåret.

Annons

– Det enda jag drar in pengar på är live, inte på streaming eller skivor. Så det här lugnar faktiskt jättemycket.

Sarah Klang har haft stora framgångar de senaste åren med det hyllade, och Grammis-belönade, debutalbumet "Love in the Milky Way" 2018 som följdes upp av "Creamy blue" året efter.

"Många klagar"

När tredje albumet "Virgo" kom i mars i år var tanken att hon skulle göra en stor utlandssatsning med turné i USA och England. Men det satte coronapandemin stopp för.

– Det var irriterande men jag måste ändå tänka att min musik i alla fall inte är tidsbestämd. Det är många som klagat, men man kan ju skaffa sig ett vanligt jobb. Det är ingen mänsklig rättighet att försörja sig på konst, tycker jag. Men visst förstår jag att man kan tycka att det är jobbigt att se saker glida ur händerna på en.

Under sommaren gör Sarah Klang flera mindre spelningar med bara två musiker med sig på scen. En sådan, mer avskalad sättning är inte optimal för musiken på "Virgo" så hon ser det som att det är först under den planerade turnén i början av nästa år som hon kommer att börja spela det albumet live på riktigt.

– Det känns som att det är i vinter "Virgo" egentligen får premiär, på spelningar i Sverige och Europa. Då blir det mer som att jag framför ett verk.

Vuxet sound

Sarah Klang, som släpper sin musik på eget bolag, har under pandemiåret haft fullt upp med att skriva och spela in ny musik. Det kommande fjärde albumet är till häften inspelat, och är tänkt att släppas i maj nästa år. Hon beskriver, lite skämtsamt, soundet som "väldigt vuxet".

– Jag tror att vi slogs av det, att vi har blivit vuxna. När vi började var vi 23, när den släpps blir jag 30. Det hörs på ett bra sätt tycker jag.

Att vara låtskrivare och sångerska på heltid och kunna försörja sig på det är inget som Sarah Klang tar för givet, trots de utåt sett stora framgångarna.

– Det är nu jag börjar känna mig bekväm i mitt jobb. Första albumet var ett hopplöst försök, det andra mer ett desperat försök... Det är konstigt att plötsligt vara en del av något man först stod utanför, Musiksverige eller vad man ska kalla det.

Annons

Hon tillägger:

– För mig är framgång att inte behöva jobba med annat. Det var svårt att göra båda – att både jobba på restaurang och göra musik och åka runt och spela.

Fakta: Ulla Billquist-stipendiet

Stipendiet delas ut av Folkets hus och parker sedan 1984. Några av de senaste pristagarna är:

2020 – Miriam Bryant

2019 – First Aid Kit, Johanna Söderberg och Klara Söderberg

2018 – Seinabo Sey

2017 – Sofia Jannok

2016 – Linnea Henriksson

2015 – Amanda Jenssen

2014 – Edda Magnason

2013 – Nina Ramsby

2012 – Laleh Pourkarim

2011 – Pernilla Andersson

2010 – Sofia Karlsson

2009 – Marit Bergman

2008 – Annika Norlin

2007 – Jessica Andersson

2006 – Nanne Grönvall

2005 – Robyn

2004 – Pernilla Wahlgren

2003 – Jill Johnson

Fakta: Ulla Billquist-stipendiet

Född 1992 i Göteborg.

2018 släppte hon sitt debutalbum "Love in the Milky Way" och fick sitt stora genombrott under ett framträdande i "På spåret" samma år. 2019 släppte hon sitt andra album, "Creamy blue" och i mars 2021 sin tredje fullängdare "Virgo".

Hennes fjärde album beräknas släppas i maj 2022.

Hela juryns motivering: "Hon är en låtskrivare och sångerska som inte är rädd för de stora känslorna. Uttrycket är storslaget och intimt, melankoliskt och hoppfullt. Såväl sorg som humor ryms i hennes bitterljuvliga artistiska karaktär. Vare sig musiken inspirerats av americana, 80-talspop eller r'n'b från 1990-talet så framförs allt med en innerlighet som berör. Med sin magnifika stämma och denna palett av känslor har årets stipendiat en självklar koppling till Ulla Billquist och hennes gärning."

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons