Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Sociala mediers makt skildras i ny tv-serie

Med en rad sms hetsar en tonårsflicka sin pojkvän att ta livet av sig. Det verkliga rättsfallet ligger till grund för miniserien "The girl from Plainville" som nu får svensk premiär.
Tv • Publicerad 8 juli 2022
Cara Buono är känd från bland annat "Stranger things". I "The girl from Plainville" spelar hon Michelle Carters mamma Gail. Arkivbild.
Cara Buono är känd från bland annat "Stranger things". I "The girl from Plainville" spelar hon Michelle Carters mamma Gail. Arkivbild.Foto: Willy Sanjuan/AP/TT
Elle Fanning gör rollen som Michelle Carter i "The girl from Plainville". Arkivbild.
Elle Fanning gör rollen som Michelle Carter i "The girl from Plainville". Arkivbild.Foto: Jack Plunkett/AP/TT
Cara Buono (till höger) tillsammans med medskådespelarna från "Stranger things". Från vänster: Noah Schnapp, Gaten Matarazzo och Priah Ferguson. Arkivbild.
Cara Buono (till höger) tillsammans med medskådespelarna från "Stranger things". Från vänster: Noah Schnapp, Gaten Matarazzo och Priah Ferguson. Arkivbild.Foto: Evan Agostini/AP/TT

Den 13 juli 2014 hittades 18-årige Conrad Roy död i sin bil i Fairhaven i den amerikanska delstaten Massachusetts. Han hade dött av kolmonoxidförgiftning och dödsfallet klassades som självmord.

Men snart blev det ett uppmärksammat rättsfall. 17-åriga Michelle Carter åtalades och fälldes för ”ofrivilligt dråp”, för att ha hetsat Conrad Roy att ta livet av sig. Tv-serien "The girl from Plainville", som den 10 juli får premiär på Starzplay/Viaplay, utgår från fallet.

Annons

– Det handlar väldigt mycket om vilken makt sociala medier har över ungdomar i dag, säger Cara Buono som spelar Michelle Carters mamma Gail.

"En så tragisk berättelse"

I USA blev fallet mycket uppmärksammat och har blivit upphov till bland annat en dokumentär tv-serie. I den nu aktuella serien spelas Michelle Carter av Elle Fanning.

Cara Buono berättar från hemmet i New York att Gail Carter, till skillnad från de flesta andra i rättsfallet, aldrig har gett intervjuer.

– Därför är porträttet av henne nödvändigtvis fiktionaliserat. Det gjorde det i och för sig lättare för mig, eftersom det ju alltid är tuffare att spela någon som lever. Skulle jag vilja veta vad Gail tycker om serien? Nej, jag tror inte det. Det är en så tragisk berättelse om två familjer som har fått uppleva så mycket smärta och sorg.

I Massachusetts har man nu i flera år diskuterat en lag som kallas "Conrads lag" som ska ge möjlighet till hårda straff för den som mobbar och hetsar någon till självmord. I en intervju har Conrad Roys mamma sagt att hon hoppas att den nu aktuella tv-serien ska ge så mycket uppmärksamhet att lagen blir verklighet.

Har förbjudit dottern

– Det är tufft för en tonåring att växa upp i största allmänhet, och ännu tuffare i dagens värld med ständig tillgång till internet. Jag har en 9-årig dotter, hon är förbjuden att använda några som helst sociala medier, och hon hatar mig redan, säger Cara Buono.

Den som tycker sig känna igen Cara Buono från något annat har troligen sett henne i Netflix-hiten "Stranger things", där hon spelar Karen Wheeler, mamma till huvudpersonerna Mike och Nancy.

– Den är en så tilltalande blandning av fantasy, scifi, humor och skräck. Men det finns också så mycket mänsklighet i den, och det är något som publiken vill uppleva. Jag tycker själv om att titta på fantasy, att få sjunka in i en annorlunda värld, så länge den inte blir alltför apokalyptisk.

Fakta: Cara Buono

Ålder: 48 år.

Familj: Maken Peter Thum, en dotter.

Bor: I New York.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller: "Hulk", "Tredje skiftet", "The dead zone", "Let me in", "Supergirl".

Aktuell: I "Stranger things" och "The girl from Plainville".

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons