GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Sorrentino skildrar uppväxten i Neapel

Paolo Sorrentino växte upp i ett våldsamt Neapel på 1980-talet. Hans nya film "The hand of God" skildrar den tiden.
Film • Publicerad 29 november 2021
Paolo Sorrentino. Arkivbild.
Paolo Sorrentino. Arkivbild.Foto: Domenico Stinellis/AP/TT
Paolo Sorrentino och Filippo Scotti, som spelar huvudrollen i "The hand of God". Arkivbild.
Paolo Sorrentino och Filippo Scotti, som spelar huvudrollen i "The hand of God". Arkivbild.Foto: Vianney Le Caer/AP/TT

Paolo Sorrentino är den moderna italienska filmens fixstjärna. Det var inte minst Oscarsvinsten för "Den stora skönheten" (2013) som gjorde honom till ett stort regissörsnamn även internationellt. Nu kommer hans första samarbete med Netflix, den självbiografiska "The hand of God".

– Mycket är sant, men det finns också mycket som jag föredrog att inte berätta. Det var för smärtsamt, säger han när TT möter honom på terrassen vid Hotel Excelsior under filmfestivalen i Venedig.

Roligt och våldsamt

Paolo Sorrentino växte upp i Neapel på 1980-talet, och filmen berättar om en ung pojkes uppväxt under en tid som för honom är ett stort äventyr. Sorrentino beskriver det som att "vara på safari men utan att åka säkert i en jeep".

– Det var roligt, det var våldsamt, det var farligt. Maffian förekommer inte så mycket i filmen, men jag hörde till en liten borgerlig familj. Min enda kontakt med maffian var att jag träffade cigarettsmugglare. Men det är inte en film om Neapel, det är en film om en pojkes uppväxt, säger han.

Till uppväxten hör önskan om att bli av med oskulden. Sorrentino säger:

– Jag kommer ihåg ångesten kring detta när jag var 17. Alla talade om det.

Pojken i filmen blir förförd av en äldre kvinna som är familjens granne. Sanning? Sorrentino skrattar.

– Jag föredrar att inte tala om det. Det gick inte till på det sättet, men jag önskar att det hade gjort det.

Smärtsamt

Andra scener är helt sanna och mycket smärtsamma, som den där huvudpersonen och hans bror möts på ett sjukhus sedan deras föräldrar råkat ut för en tragisk gasläcka.

– Det gick till exakt så. Den scenen var inte lätt att göra, säger Sorrentino.

Titeln "The hand of God" syftar på Sorrentinos fotbollshjälte Diego Maradona, som spelade för Napoli mellan 1984 och 1991. Det var Maradona som lärde Sorrentono att uppskatta konst, säger han:

– Maradona var inte bara en fotbollsspelare, han kunde överskrida verkligheten. Det var mitt första möte med konst. Jag träffade honom som hastigast en gång i Madrid. Men när jag vann min Oscar skickade han mig en fotbollströja som han hade signerat. Den har jag på hedersplats hemma. Det är som religion.

Nytt hopp

Vad hoppas Sorrentino att de som ser filmen ska ta med sig? Svaret kommer snabbt.

– Att det finns en framtid för alla, oberoende av smärta och lidande. Dagens barn och ungdomar ser mörkare på framtiden än vad vi gjorde. Jag skulle älska att en ung människa kom till mig och sade "efter att ha sett din film har jag nytt hopp för framtiden".

"The hand of God" får biopremiär den 3 december och finns att streama på Netflix från den 15 december.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om vad som drabbade föräldrarna.

Fakta: Paolo Sorrentino

Yrke: Manusförfattare, regissör.

Ålder: 51.

Familj: makan Daniela D´Antonio, två barn.

Bor: Rom.

Tidigare filmer/tv-serier i urval: "Il divo", "This must be the place", "Den stora skönheten", "Youth", "The young pope", "The new pope".

Aktuell: Med nya filmen "The hand of God".

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.