Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Starkt drama om våld av Sternulf

Karlskronasonen Oskar Sternulf är Blekinges största nu levande teaterprofil. Sedan den fria teatergruppen UDG (Unga Dramatiska Gruppen) under ledning av Ulf Fembro försvann är det Oskar Sternulf som ende bleking skriver och sätter upp enmansteater.
Applådtack efter föreställningen "Brutna löften brutna revben", pjäs av Oskar Sternulf. Premiären i Stockholm 10 april 2021.
Applådtack efter föreställningen "Brutna löften brutna revben", pjäs av Oskar Sternulf. Premiären i Stockholm 10 april 2021.
Foto: Skärmavbild/Sternulf Nöje

Men i dessa coronatider går det inte att möta publiken fysiskt. Den kreative Oskar Sternulf hade i helgen urpremiär av enmansföreställningen ”Brutna löften, brutna revben” i Stockholm, (Ö2 Scenkost). Dasha Nikiforova står för regi.

Via Youtube kunde jag se hans föreställning i direktsändning på lördagskvällen. Temat var mäns våld mot kvinnor som är ett omdebatterat ämne i media och i politiken.

Sternulf spelar en man, Sebastian, som slår sin älskade kvinna, Julia. Alltid finns det något Sebastian retar sig på hos Julia. Oskar spelar båda rollerna med energi och inlevelse. Sebastian är tokkär, svartsjuk och ångerfull efter slagen. Julia stannar kvar alltför länge i relationen.

"Är Sebastian en ond man? Är han en sadist? En kvinnohatare? Eller vad? Oskar Sternulf som skrivit manus ger inga direkta svar på det vettlösa våldet. Under normala omständigheter hade det varit plats för en efterföljande diskussion om mäns våld mot kvinnor."

Det börjar med en örfil och slutar med knytnävsslag. Oskar Sternulf berättar om det upptrappade våldet ur mannens, Sebastians perspektiv. Sebastian är en tragisk figur. Varför detta ständiga våld mot sin älskade kvinna?

Är Sebastian en ond man? Är han en sadist? En kvinnohatare? Eller vad? Oskar Sternulf som skrivit manus ger inga direkta svar på det vettlösa våldet. Under normala omständigheter hade det varit plats för en efterföljande diskussion om mäns våld mot kvinnor.

Digitala plattformar i all ära men de kan inte ersätta skådespelarens direkta möten med publiken. Digitala föreställningar kan däremot nå ut till en betydligt större publik. Här är Oskar Sternulf en nydanare. Han är manusskrivare, skådespelare och teaterdirektör på en gång.

Han är också opinionsbildare för humanism, kärlek och tolerans. Föreställningen bidrar till debatten om och mot mäns våld mot kvinnor i nära relationer. Förhoppningsvis ska Oskar Sternulf ut på en ny turné i landets skolor. Debatten om misshandel i hemmet behöver föras hos våra ungdomar. Morgondagens makt- och beslutsfattare.

Läs mer