Kultur

Vikten av att ta hand om festivalfötterna

Norje Artikeln publicerades
Marcus Johansson SRF Sweden Rock Festival 2018
Foto: Mattias Mattisson
Marcus Johansson SRF Sweden Rock Festival 2018

Att packa väskan för en festival är alltid en utmaning där man brottas mellan att klä sig snyggt eller funktionellt. Sweden Rock är en ovanligt tacksam festival om man föredrar det senare.

Alla har vi varit där. Man står framför scenen och solen har gått ner, kylan kryper på och man önskar att man hade struntat i den där snygga skjortan och istället tagit med den där varma sköna fleecetröjan.

Och extra viktigt är det vad man har på fötterna när i princip allt man ska göra flera dagar i sträck är stå, gå eller dansa.

När jag var ung och gick på festival var trenden att man skulle ha basketskor av ett känt fabrikat. Helst skulle dessa vara så slitna som möjligt och om sulan höll på att lossna var det bara en bonus. Tvingades man köpa ett par nya skor, för att morsan slängt de gamla, var det bara att doppa dem i närmsta gyttjepöl så fort som möjligt.

Med åren har jag dock insett vilken skillnad det gör för välmåendet när fötterna mår bra, och när jag nu för tiden går på festival är det ett par väl ingångna gympaskor med fotriktig sula som gäller. Det har förändrat mitt liv till det bättre.

Men när jag för några år sedan besökte hipsterfestivalen nummer ett, Coachella i Kalifornien, fick jag flera gånger både pekfingrar och glåpord riktade mot mina gympaskor som uppenbarligen inte passade in i det rådande festivalmodet som då verkade bestå av allt för korta jeansshorts och fjädrar i håret.

Därför är det befriande spendera en helg på en festival som Sweden Rock. Visst, här är det ett helt annat mode som gäller och många har lagt lång tid och energi på att få till sina festivalutstyrslar med de perfekt urtvättade jeansen och de rätta tygmärkena på jackan. Men det finns också plats för både kläder och människor av alla de sorter och ingen tittar snett på någon som har klätt sig ”fel”. Andelen fotriktiga skor per capita måste vara större på Sweden Rock än på andra festivaler.

Är du en sån som ändå vill passa in så mycket som möjligt är ett par jeans och en bandtröja ett säkert kort. Lägger du dessutom till en jeans- eller skinnjacka så kommer absolut ingen lägga märke till dig.

Så känn dig fri att ta på favoritskorna och plocka fram fleecetröjan när den svenska sommarnatten smäller till, och glöm inte att ta hand om både varandra och fötterna så kommer festivallivet flyta på friktionsfritt.