Ledare Sydöstran

Borgerligheten spricker på försvaret

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

Den här veckan kommer folk från försvarsmakten till riksdagens försvarsutskott för att reda ut vad som gäller i incidentberedskapen. Det är utskottets socialdemokratiske ordförande Peter Hultqvist som vill ha svar på frågor. Det är nästan som man tro att det är han som är landets försvarsminister.

Peter Hultqvist har som de flesta svenskar trott att JAS-plan står beredda att lyfta året runt, dygnet runt och även när det är röda dagar om något oväntat händer kring våra gränser. Majoriteten ledamöter i försvarsutskottet har trott det tills de fick läsa Svenska Dagbladet i måndags.
Höga officerare har försökt förklara och försvara fadäsen med de stillastående JAS-planen medan ryssarna övade anfall mot Sverige en natt i påskas. Anfallen var riktade mot Blekinge med marinbasen i Karlskrona och F17 i Kallinge.
Det officerarna säger är svårbegripligt. Det Peter Hultqvist vill veta är fullt begripligt. Vad försvarsminister Karin Enström, M, säger vittnar om politisk feghet. Hon har sina lojaliteter mot Borg och Reinfeldt. Inte mot försvarets förmåga att värna våra gränser.
Det gamla försvarsvänliga högerpartiet, numera moderaterna, går inte att känna igen. Försvaret har reducerats till en budgetfråga, ett särintresse bland alla andra. Det som nu händer i försvarsutskottet med två blekingska riksdagsledamöter (Peter Jeppsson, S och Annicka Engblom, M) orsakar en spricka i regeringen och i moderaterna. De gamla moderaterna vädrar morgonluft.
Var står Jan Björklund, (FP) i detta begynnande förfall av regeringsmakten? Går det att kräva en brigad på Gotland och samtidigt tycka att stillastående JAS-plan är försvarbart? Spänningarna ökar mellan regeringen och ÖB Sverker Göransson.
Enligt tidningen Expressen vill Fredrik Reinfeldts statssekreterare Gunnar Wieslander att ÖB avgår. Alla vet att det pågår ett krig om försvarsanslagen. Anders Borg vill gärna framhålla att Sverige har världens starkaste statsfinanser. Men vi har inget starkt försvar, vi har ingen bra skola heller och arbetslöshetsstatistiken är bedrövlig. Hålen syns alltmer i välfärdsstaten.
Den här veckan är det socialdemokratin som sätter dagordningen för försvarspolitiken. Det är försvarsutskottets ordförande som visar ledarskap medan försvarsminister Karin Enström trycker på departementet. Annat var det på Anders Björcks tid.