Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hampus Engqvist: Abortmotståndet lurar i skuggorna

Är Sveriges konsensus kring abortfrågan kompakt eller håller abortmotståndare på att mobilisera och föra upp frågan på agendan igen?
Hampus Engqvist
Publicerad 5 augusti 2020
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Tanken dök upp efter att en liten grupp demonstrerat mot abortlagstiftningen i Karlskrona samtidigt som Sverigedemokratiska politiker för fram dolda budskap i debatter och använder uttryck som mord och livskraft när de vill diskutera abort. Deras politiska svängning kring att tillåta abort verkar snarare vara en analys av en hopplös opinion än en politisk övertygelse.

Vid en internationell utblick så är frågan fortfarande brinnande het i flera länder med starka konservativa krafter. Sveriges uppslutning kring vår progressiva hållning är relativt unik i världen. Abortfrågan är en fråga som studsar fram och tillbaka i olika länder.

Annons

Nya grava inskränkningar av kvinnors rättigheter har skett i exempelvis den amerikanska delstaten Alabama, där abort endast är tillåtet när graviditeten innebär en ”seriös hälsorisk” för kvinnan, utan undantag för sexuellt våld eller incest. Argentina och Polen är andra exempel på länder där konservativa krafter vinner mark.

Senast frågan var het i Sverige var när barnmorskan Ellinor Grimmark drev på om att få låta bli att vara delaktig i aborter eftersom hennes samvete inte tillät det. Det fick ett stor medialt genomslag men uppfattades samtidigt som en liten fråga som drevs av en ensam radikal. Det var den allmänna uppfattningen.

Samtidigt ska man ha klart för sig att i Italien så vägrar sjuttio procent av läkarkåren att utföra aborter. En vägran som utsätter kvinnor för en allvarlig risk att dö. Det är ingen dörr man ska öppna på glänt.

Abortmotståndet finns även i Sverige och även om de inte har opinionen med sig så finns det resurser och starka ekonomiska krafter som driver på i frågan.

Vi är många som tagit abortlagstiftningen för given efter snart femtio år och nästan skrattat lite åt dårarna som lyfter frågan. Men kvinnans rätt till sin kropp är alltid hotad.

Annons
Annons
Annons
Annons