1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Aktivism stärker demokratin

Det var på 60-talet och under vänstervågen som ungdomar syntes alltmer på gator och torg. De protesterade mot krig och orättvisor i världen. Själv sålde jag Vietnambulletinen utanför Domus i Älmhult på 70-talet.
I lördags möttes 400 sölvesborgare på torget för att protestera mot SD-styrets politik. Foto: Jörgen Klinthage

Många ungdomar, inte alla, protesterade mot USA:s krig i Sydostasien. Det gjorde också ungdomar i USA. Opinionsbildningen spreds på gator och torg.

Arbetarrörelsen banade väg för fredliga protester med förstamajdemonstrationerna. Rörelsen splittrades med två partier 1917, Socialdemokraterna och Kommunisterna.

Borgerligheten var länge motståndare till vad man kallade för ”gatans parlament”. Man ogillade gapiga aktivister.

Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Men utvecklingen ledde fram till fler folkrörelser bredvid partiväsendet. Vi hade en antiatombombsrörelse på 50-talet.

Med Vietnamrörelsen kom också solidaritetsrörelser med olika antiimperialistiska och antirasistiska befrielserörelser i tredje världen.

Ett nytt parti bildades ur miljörörelsen, Miljöpartiet. På den borgerliga sidan fanns frikyrkorörelsen som ledde till att KD bildades. Centern har rötterna i bonderörelsen. Liberalerna ser sig själva som ett idéparti. Moderaterna kallades till 1969 för Högerpartiet. Partiet har sina rötter i ett lösare nätverk av konservativa grupperingar.

Fortfarande i vår tid går människor ut på gator och torg för att manifestera och protestera. På nyhetsplats i Sydöstran publicerades på tisdagen en artikel om upprorets höst i Blekinge. Skribenten Anders Nilsson konstaterade att demonstrationer och manifestationer blivit ett vanligt inslag på våra gator och torg i länet denna höst.

quote
Det finns fortfarande en tilltro till att våra folkvalda politiker ska lyssna och påverkas. Det är ett styrkebesked för vårt parlamentariska system.

I lördags samlades 400 människor i Sölvesborg för att protestera mot de förenade högerpartiernas politik i SD-styret. I Ronneby arrangerades nyligen ett protesttåg mot nedläggning av kulturskolan. I Karlskrona arrangerades nyligen en klimatprotest i likhet med klimatprotester över hela världen i Greta Thunbergs anda. I Karlshamn protesterade människor mot neddragningar i skolan.

Med andra ord är både unga och gamla aktivister ute i offentligheten för att bilda opinion. Allt går fredligt till och demonstranterna riktar protesterna till de folkvalda. Det finns fortfarande en tilltro till att våra folkvalda politiker ska lyssna och påverkas. Det är ett styrkebesked för vårt parlamentariska system.

Internet har betytt en revolution i vår demokrati. Men det finns också en mörk baksida. Människor hotas och hatas på nätet. Nättroll skrämmer människor till tystnad.

Då är det bättre att söka sig till torgen med likasinnade för att driva sina krav. Det är alltid när människor möts fysiskt som det blir kraft i kraven. Protesterna kan börja på Facebook men det är ute på gator och torg de får riktigt genomslag.

Aktivismen lever och vitaliserar demokratin.

Läs mer

Misstänkt kidnappning

Åklagaren: ”Jag kommer begära förlängd åtalstid”

Två unga män sitter häktade misstänkta för människorov av 57-åring.

Nyheter

Varnar för havstulpaner

Nu är det dags för båtägare att se över sina skrov

Nyheter

Sölvesborg: Man misstänks ha misshandlat kvinna – anhållen

En man i 30-årsåldern greps i Sölvesborg på tisdagskvällen, rapporterar BLT.

Karlskrona

Anmälan: Unga utsatta för rånförsök

Hotade att slå dem.

Sport

Mostert och Tegelbjaerg nya Sverigetvåor

Flera KA 2:are klättrade på rankingen

Bromölla

Lastbil körde av på E22 – bärgning pågår till ikväll

Begränsad framkomlighet under hela torsdagen.