Alla former av beroenden måste tas på allvar

Ledare Artikeln publicerades

När det pratas om beroende och missbruk är det oftast alkohol och narkotika som står i fokus. De flesta vet att det finns en hel rad olika beroenden, men ett som det inte pratas så mycket om är spelberoende.

Beroende och missbruk är lätta att blanda ihop men är inte samma sak. Ett beroende påverkar bland annat individens beteende att dennes sociala liv påverkas.

Diagnosen missbruk används enbart om kriterierna för ett beroende inte uppfylls eftersom att ett beroende är ett betydligt svårare tillstånd, då det innebär en kronisk förändring av hjärnans belöningssystem och därmed är en sjukdom.

Många tror att spelberoende inte är så farligt. När jag pratat om missbruk och beroenden i olika sammanhang har majoriteten alltid tagit för givet att det handlar om alkohol eller narkotika. När man sedan kommer in på spelberoende har många betett sig som om det inte alls är på samma nivå.

Men vi som har upplevt spelberoende på ett eller annat sätt vet att det definitivt är på samma nivå. Beroenden fungerar likadant vad de än handlar om. Allting kretsar kring beroendet i fråga och de anhöriga får ta den största smällen.

Alla beroenden måste tas på allvar i vårt samhälle så att fler kan få hjälp. Vi behöver få mer kunskap. Vi behöver prata om det mer både i skolan och privat, så att fler kan känna igen sig både som anhöriga och beroende och veta var de kan söka hjälp.

En vanlig fördom om beroenden är att man kan sluta bara man vill men tyvärr är det inte så lätt. De behöver hjälp och vill de inte ha det så behöver barnen få hjälp att komma därifrån, för inga barn ska behöva växa upp bland beroenden och missbruk.

För en del barn går det bra ändå men för alldeles för många gör det inte det. Och även om man tillhör dem det går bra för så kommer man alltid tvingas bära en ryggsäck. Det man upplevt kommer aldrig helt försvinna, och det gör ont.