Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Alliansfriheten ligger fast

Plötsligt dök Allan Widman upp i Karlskrona på måndagen. Han är försvarsutskottets ordförande tillika liberal. Vårt mest Nato-vänliga riksdagsparti.
Östersjön • Publicerad 22 januari 2018
Allian Widman, L, försvarsutskottets ordförande tror på Nato. Foto:Mattias Mattisson
Allian Widman, L, försvarsutskottets ordförande tror på Nato. Foto:Mattias Mattisson

Det blev ett samtal mellan Widman och Sydöstrans Jan Hinderson på Aspöfärjan. Widman ville se KA-2-museet. Försvarspolitikern Widman hade läst Sydöstrans insändarsida där ledande ungmoderater (Benjamin Dousa, förbundsordförande och Elin Petersson, förbundsstyrelseledamot i MUF och från Karlshamn) tycker att Blekinge eller Gotland ska ha en Nato-bas innan Sverige ens är medlem i Nato.

Inte ens Allan Widman tycker idén är god. Liberalerna (förut Folkpartiet) drev som enda riksdagsparti svenskt Nato-medlemskap under flera år. Nu har borgerliga Alliansen blivit överens om att vi ska bryta upp från alliansfriheten och därmed våra speciella relationer med alliansfria Finland. Med tanke på att även Sverige fått tre politiska block i riksdagen är sannolikheten för en ny majoritetsregering mikroskopiska.

Annons

Även om de borgerliga vill bilda en egen minoritetsregering efter valet finns det ingen majoritet för Nato-medlemskap i riksdagen. Ska ett sådant beslut fattas måste de ske ett blocköverskridande beslut. Ingen anständig svensk regering kan söka medlemskap utan att det blir förankrat över blockgränsen.

Den minnesgode minns hur det gick till när regeringen Carlsson på 90-talet meddelade att man ville att Sverige skulle söka medlemskap i EU. Det blev en folkomröstning och en knapp majoritet sa ja till EU-medlemskapet 1994. 2003 sa svenska folket nej till att överge svenska kronan och ansluta sig EMU (valutaunionen). Nato-medlemskap delar också nationen.

Ska vi med i Nato får det också bli en folkomröstning som naturligtvis ska vara bindande. Sverige har löst kontroversiella politiska förslag med att fråga folket direkt. Folkomröstningen om ja eller nej till kärnkraften 1980 slutade med en blocköverskridande energibeslut som förlängt kärnkraftens livstid i Sverige.

Nato-anhängare Widman vill att Sverige ska skyddas mot Ryssland vid ett eventuellt anfall på Sverige. På konferensen Folk och försvar i Sälen för någon vecka sedan var alla överens om Sverige måste rusta upp. Sveriges marinbas i Karlskrona borde knoppa av fler marinbaser längs vår rekordlånga kust. Partierna i Karlskrona fick mobilisera för att att försvara att marinbasen naturligtvis ska ligga i Karlskrona. Det fanns starka krafter i slutet på 1900-talet och början av 200-talet som både ville lägga ned Karlskronavarvet och senare marinbasen i Karlskrona.

Det hände aldrig och ska naturligtvis aldrig hända. Karlskronas strategiska läge i sydöstra Sverige 30 landmil från den ryska Östersjöflottans bas i Baltijsk (tillika vänort med Karlskrona) kommer innebära att marinbasen växer under flera framtida försvarsbeslut. Det gäller också flygflottiljen i Ronneby. Blocköverskridande försvarsbeslut finns på plats under denna mandatperiod. Nya kommer till nästa mandatperiod oavsett vilken färg regeringen har.

Med ökade spänningar även i Östersjöområdet måste riksdagen visar mer av nationell samling.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons