unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Arbetarkvinnorna står längst ned

Arbetarkvinnorna har ett ”skitarbetsliv” och kvinnorna i LO tjänar minst på arbetsmarknaden. Det konstaterar LO i sin årliga jämställdhetsbarometer. Årets rapport innehåller ofta nedslående läsning för alla som slår vakt om jämställdheten i samhället.
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Undersköterskor och barnsköterskor protesterade för 20 år sedan på Sergels torg mot dåliga arbetsvillkor och låga löner. Jämställdheten går alldeles för långsamt. Foto Hans T Dahlskog
Undersköterskor och barnsköterskor protesterade för 20 år sedan på Sergels torg mot dåliga arbetsvillkor och låga löner. Jämställdheten går alldeles för långsamt. Foto Hans T Dahlskog

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

På fredag är det 8 mars och internationella kvinnodagen. Alla progressiva krafter förenas för ökad jämställdhet. Tyvärr är det inte dessa progressiva krafter som sätter dagordningen för att utjämna skillnaderna mellan könen och mellan klasserna.

LO:s årliga jämställdhetsbarometer är ovärderlig för hur debatten borde föras för att stärka jämställdheten. Årets rapport har den ekonomiska ojämställdheten i fokus. Att det är arbetarkvinnorna som står längst ned i lönetrappan är en gammal sanning.

I rapporten konstaterar författarna Ulrika Lorentzi och Ulrika Vedin att S/MP-regeringens överenskommelse med Centern och Liberalerna innebär ett bakslag för jämställdheten. Högermajoriteten i riksdagen har skapat ett nytt politiskt landskap. Två marknadsliberala partier, C och L, har slutit en överenskommelse med regeringen som innebär fler marknadsliberala reformer.

Rapporten slår fast att risken ökar ”för en sämre jämställdhet, i synnerhet bland arbetare.” Den blocköverskridande överenskommelsen kommer också ”leda till ett ökat tryck för försämrade löner och villkor, särskilt i kvinnodominerade arbetaryrken. Risken är också stor att politiken leder till en urholkad välfärd för de flesta och en subventionerad VIP- välfärd för rika.”

Det är en svidande kritik från LO mot Januariavtalet som slutits mellan S, MP, L och C. LO-ledningen med ordförande Karl Petter Thorwaldsson och vice ordförande Berit Müllerström medverkade vid onsdagens pressmöte med rapportförfattarna.

Kritiken kommer säkert att märkas senare i veckan när kvinnodagen firas runt om i landet. I det nya politiska landskapet finns det tre block som dominerar; ett vänsterblock (rödgröna partierna), ett marknadsliberalt block (Centern och Liberalerna) och ett konservativt block (Moderaterna, KD och SD).

LO vill stå för en facklig feminism som betyder att lyfta fram arbetarkvinnornas löner och anställningsvillkor. Alla grupper i samhället har rätt att försörja sig livet ut. Det betyder att familjeliv och arbetsliv hänger ihop. Generell välfärd för alla med bra barnomsorg och heltider som norm på arbetsmarknaden måste gälla om arbetarkvinnorna ska få samma livschanser som andra grupper i samhället.

Rapporten går på djupet om köns- och klassorättvisorna i Sverige. Januariavtalet ökar klyftorna i samhället. Det finns bra reformer i avtalet men det är mest rika män som tjänar på överenskommelsen. Att slopa värnskatten som bara de allra rikaste och nästan bara män tjänar på är absolut ingen jämställdhetsreform.

Karl-Petter Thorwaldsson ska bekämpa denna klass- och könsorättvisa om man får tro på honom. Det kommer att synas och höras på fredag 8 mars och på första maj. Både Stefan Löfven, S, Annie Lööf, C, Jan Björklund, L och Isabella Lövin, MP, får räkna med hård kritik. Men vad betyder det konkret under denna mandatperiod? Kommer Januariavtalet leva kvar?