Både piskor och morötter i klimatpolitiken

Ledare Artikeln publicerades

Klimatomställningen var i fokus när finansminister Magdalena Andersson, S, presenterade regeringens vårändringsbudget. Halva utrymmet, två miljarder, av regeringens satsningar går till att försöka få fart på omställningen till ett hållbart samhälle.

Det skulle kunna vara mer omfattande, men det är i alla fall en tydlig signal på att regeringen ser allvaret i frågan. Moderaternas och Kristdemokraternas kuppartade budget under regeringskrisen var en allvarlig attack på klimatomställningen.

Det var en uppvisning i populism och skygglappar där man lyckades blunda för all forskning och skjuta på det viktiga arbetet som måste göras för att inte skicka över en helt avgörande framtidsfråga till nästa generation att lösa.

Att Sverigedemokraterna glatt stöttade budgeten var inte överraskande. M och Kd budgeten gjorde att man tappade värdefull tid och regeringen tvingas nu använda stora resurser för att komma tillbaka på spåret igen och återställa tidigare åtgärder. Flygskatten blir kvar, den gröna skatteväxlingen fortsätter och man satsar 750 miljoner på klimatklivet som ska underlätta omställningen på lokal nivå.

Även industrin får stöd för att ställa om. För att få landet att ställa om till ett hållbart samhälle, så krävs det att det kostar mer att välja transporter och varor som belastar miljön. Men även stöd och hjälp till medborgarna för att möjliggöra att välja bra alternativ för miljön.

Vårändringsbudgeten innehåller båda delarna. Skattehöjningar på fossila bränslen och klimatbelastande verksamheter och stöd med subventioner för att gå över till förnyelsebara energikällor. Både morötter och piskor.

Januariavtalet innehöll en del surdegar som socialdemokraterna fick acceptera för att kunna fortsätta regera tillsammans med Miljöpartiet. När man värderar om det är värt det eller inte så är klimatpolitiken en viktig faktor. Hade vi haft råd att vänta i fyra år på åtgärder när man skulle ha startat omställningen i förrgår?

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.