Barnen tröttnar på gapiga föräldrar

Ledare Artikeln publicerades

Att föräldrar tror på sina barns förmågor är som det ska vara. Men när de står och skriker högljutt från sidlinjen vid fotbollsplanen, då blir det bara för mycket.

När de lägger sig i hur barnen ska spela, gapar hårda ord till domaren och kränker tränaren, då blir pressen för hård. Därför funderar vart tredje barn i ungdomsfotbollen på att sluta spela fotboll.

En ny undersökning visar också att åtta av tio fotbollsföräldrar upplever själva problem med personer som bara hejar på sitt eget barn och som blir helt hejdlösa under matcher. Barn spelar fotboll för att de tycker det är roligt och föräldrar har en viktig roll när de står bakom och stöttar, men de måste lära sig hålla sina känslor i styr. Veta hut helt enkelt.

Därför har några idrottsföreningar tagit fram Fotbollskoden. Det är en regelbok som föräldrar ska läsa och skriva under på att de ska följa. Där står att de ska stötta alla barn, inte bara sitt eget. Ta hänsyn till tränare, domare, funktionärer och andra föräldrar när de är på träningar och matcher. Då kan föräldrar bli bättre supportrar.

Fotbollsföräldrar är verkliga eldsjälar och hjältar. Outtröttliga kan de skjutsa och följa med sina barn till fotbollsplanen, vardag som helgdag. Även de allra minsta barnen måste träna ofta för att få hänga med i laget. Tidigt testas barnen för att talangerna ska kunna gallras ut.

Men alla barn har rätt att få vara med, ett viktigt budskap i svensk idrotts värdegrund. Det är därför staten och kommuner lägger flera miljarder kronor av våra skattepengar varje år på idrottsrörelsen.

Idrotten är en av landets största folkrörelse med många ideella ledare, vardagshjältar som utvecklar och fostrar våra barn och ungdomar. Oftast utan ersättning.

Till sist… behöver barn leka fritt också. Barn som får leka utan att bli störda av vuxna lär sig klara sig bra i världen.