unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Begrav Lenin för gott

I januari hade Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung vänster kongress. Det väckte ingen uppmärksamhet förrän några veckor senare. I förbundets principprogram är målet ”ett klasslöst samhälle, fritt från förtryck – ett kommunistiskt samhälle.”
Ryska kommunister samlas varje år vid Vladimir Lenins dödsdag i januari till demonstrationer i Moskva vid Leninmausoleet. Foto :AP/Pavel Golovkin
Ryska kommunister samlas varje år vid Vladimir Lenins dödsdag i januari till demonstrationer i Moskva vid Leninmausoleet. Foto :AP/Pavel Golovkin
Foto: Pavel Golovkin
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

Återigen lyckas vänstern till vänster om socialdemokratin göra självmål om sina politiska utopier. Statsvetare och marxistiska teoretiker vet att det klasslösa samhället är slutmålet för kommunism. Ungefär som himmelriket på jorden.

Att tro på himmelriken hör mest hemma i teologin och inte i politiken. Det slutar bara med elände att kämpa för historiens slut. Kommunismen är död som politiskt alternativ i vårt land och i de flesta andra länder. Erfarenheten av olika kommunistiska regimer är bara fyllt av nederlag för mänskligheten.

Ung vänsters kommunism kommer att spilla över på moderpartiet Vänsterpartiet i kommande valrörelse. Det skapar förvirring. Det var inte länge sedan den förre vänsterpartiledaren Lars Ohly ställde till det för sig själv och sitt parti genom att kalla sig kommunist.

Jonas Sjöstedt kallar sig demokratisk socialist och det förutsätter jag också att Nooshi Dadgostar gör. Det som förvånar är att det varit så tyst om kommunismen i undomsförbundet inför, under och efter förbundets kongress.

De flesta politiker och bedömare trodde att kommunismen försvunnit i vänsterpartiet och dess ungdomsförbund. Partiet har sina rötter i utbrytningen ur Socialdemokraterna 1917. Väljarna vill inte ha kommunism hur den än definieras och förklaras.

Efter Berlinmurens fall och Sovjetunionens upplösning 1989-1991 borde kommunismen vara död och begraven. Misslyckandet var monumentalt.

Det finns ett jättelikt statsbärande kommunistiskt parti kvar i världen. Det styr i Kina. Där hyllas fortfarande Mao som den store rorsmannen. I grannlandet Nordkorea finns den sista resten av renlärigt kommunistiskt enpartistyre med måttlös personkult.

På Kuba och i Venezuela har kommunistiska partier skaffat sig monopol på makten. Men revolutionära paroller löser inte allvarliga samhällsproblem.

Det intressanta är att det var kommunisterna själva i Sovjetunionen som avskaffade kommunismen. Sovjetledaren Michail Gorbatjov stod för reträtten och fick Nobels fredspris på kuppen 1990.

I denna vecka fyller Gorbatjov 90 år. Han har närmast fallit i glömska i dagens Ryssland. Ryssarna har inga varma känslor för honom. Det har däremot tyskarna.

Förbundskansler Angela Merkel, CDU värdesätter Gorbatjov högt för att han avslutade Kalla kriget. Det innebar tysk återförening 1990. I sin ungdom var Merkel själv medlem i det kommunistiska ungdomsförbundet FDJ i DDR. Hon växte upp i Templin i DDR.

Kommunismen har tagit sig olika skepnader i olika världsdelar och i olika länder. I Sverige finns det bara kvar ett renlärigt kommunistiskt parti kvar med säte i Göteborg. Partiets långvarige ledare Frank Baude avled nyligen. Han bröt med sitt gamla parti. Han var bland annat missnöjd med att feminismen smugit sig in i kommunistiska partiet.

Slutsatsen är att Kommunismen i teori och praktik kan utveckla sig till vad som helst runt om i världen och i Sverige. Att Ung vänster håller fast vid en gammal utopi är uttryck för historielöshet. Begrav Lenin för gott.

Läs mer