Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bengt Westerberg bryter med Liberalerna

Liberalerna befinner sig i ett bottenlöst läge i senaste opinionsundersökningen. Även Miljöpartiet kämpar med opinionssiffror under fyraprocentsspärren. De båda partierna torde vara glada över att det inte blev ett extra riksdagsval i höst.
Publicerad 12 juli 2021
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Lagom till sin 70-årsdag bryter Bengt Westerberg med sitt gamla parti Liberalerna.
Lagom till sin 70-årsdag bryter Bengt Westerberg med sitt gamla parti Liberalerna.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Det blir det inte heller senare nästa år. Med 2,3 procent får Liberalerna sitt lägsta väljarstöd någonsin i Svensk Väljaropinions sammanvägning från juni rapporterade Eko-redaktionen i helgen.

Miljöpartiet ligger också under fyraprocentsspärren, med 3,4 procent av väljarstödet. En så låg nivå har de bara haft en gång tidigare, förra sommaren. Svensk Väljaropinion väger samman de väljarbarometrar som Novus gjorde 21-27 juni och Sifo och Ipsos under de två juniveckorna innan dess.

Annons

Regeringspartiet Miljöpartiet befinner sig idag i strid med Centern om skogspolitiken och strandskyddet. Centern är också i oförsonlig konflikt med Vänsterpartiet om hur Sverige skall regeras. Samarbetsingenjören Stefan Löfven får lösa konflikterna för att få igenom en budget senare i höst. Lyckas han inte med det avgår han fullt begripligt och det blir kanske ett extra val ändå..

Att skuggstatsministern Ulf Kristersson (M) tar poäng på den rödgröna röran och skäller ut Centerledaren Annie Lööf offentligt förvånar inte. Hans borgerliga regeringsdrömmar är en illusion. En borgerlig regering med stöd av SD är politiskt omöjlig.

Det hör till god ton att gamla avgångna partiledare inte kommenterar sina efterträdares brister och tillkortakommanden. Fredrik Reinfeldt är tyst om Ulf Kristerssons u-sväng i samarbetet mellan (M) och (SD). Kristersson välkomnar Sverigedemokraterna i sitt regeringsunderlag. Men Kristersson talar i små bokstäver om det.

Om Reinfeldt håller sig undan från svensk inrikespolitik är tidigare liberala partiledare mer öppna om var de står i dagspolitiken. De luftar offentligt sitt missnöje med sittande liberala partiledaren Nyamko Sabuni. Maria Leissner är en av dem. Bengt Westerberg är den andre. Westerberg berättar i en intervju i DN nyligen (25 juni): – I nuvarande läge kommer jag inte stödja Liberalerna i riksdagsvalet.

Han lägger till med uttalandet: – Jag tycker att Annie Lööf har rätt, att man ska söka samarbete i den breda mitten. De som tycker det kan ju stödja Centerpartiet och visa att det är en god tanke att man kan diskutera med både socialdemokrater och moderater.

Westerberg blir centerväljare i nästa riksdagsval. Troligen blir Maria Leissner det också. Liberalerna får hoppas på moderata stödröster. Frågan är om moderater tycker det är meningsfullt eftersom L ligger så långt från spärren.

När Liberalerna håller sitt landsmöte i november kommer inte Bengt Westerberg att dyka upp. Han blir säkert inte heller inbjuden av sittande partiledning. Perioden då borgerliga partiledare dök upp på borgerliga partiers stämmor och landsmöten hör till historien. De stöttar inte varandra längre utan bekämpar varandra.

Kanske dyker Jan Björklund upp på landsmötet? Tänker Sabuni bjuda in honom? Eller vill Björklund inte komma? Det är rörigt i svensk parlamentarism fram till nästa val. Det är mest rörigt i det Liberala partiet.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons