unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Blekingemåndag med Patrik Lundberg

Närheten till Skåne, det är viktigt för Blekinge. Det säger Patrik Lundberg, journalist och författare, förr på bland annat på Aftonbladet, men idag knuten till Expressen. Han är författare av den omtalade boken ”Gul utanpå” som handlar om att vara adopterad, och nu senast ”Fjärilsvägen”.
Patrik Lundberg
Patrik Lundberg
Foto: Marcus Palmgren
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

Den handlar om hans mor, om uppväxten på Fjärilsvägen i Sölvesborg, och är en text som handlar om det svenska klassamhället. Han hade också ett ”Sommar” i år med samma perspektiv och gjorde många rörda och gav positiva reaktioner.

Den första frågan till Patrik blir, det där med ”klasskänsla”. Har du det?

– Jag brukar säga att jag är klassmässigt tvåspråkig. Jag kan röra mig sömlöst mellan arbetarklass och medelklass, men kan av samma anledning känna mig rotlös ibland.

Men när vi samtalar om Blekinges styrkor, svagheter, möjligheter och hot gör han en poäng av att Sydöstrans ledarintervjuer på detta tema i hög grad handlat om Östra Blekinge.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Eftersom Patrik är från Sölvesborg så vill han gärna flytta fokus lite.

Det som ger styrkan för västra delarna är, menar Patrik Lundberg, det som hänger ihop med kommunikationer, med de gränsöverskridande samarbetena, att det är pendlingsavstånd till högskolor och universitet.

Men också en annan sak, att i västra Blekinge är folk vana vid att klara sig på egen hand.

En fråga då är väl om vi inte enkelt kan sammanfatta läget så här: Närheten till Skåne ger närhet till Danmark, Tyskland, Nederländerna och så vidare. Eller enkelt uttryckt, Blekinge ligger nära Europa! Och detta oavsett om vi menar över bron eller över havet. Kan det vara en slogan, ”Blekinge – ligger nära Europa”?

– Jag tycker inte att vi blekingar ska göra oss mindre än vad vi är. Vi borde vända på det och säga "Europa ligger nära Blekinge".

Är Sölvesborg mer Europa än exempelvis Karlskrona?

– Nej, men det är mer Danmark. Vi har nära till detta arv. Förut hade Sölvesborg "Danska dagar" och en färja till Bornholm. Och i dag tar tåget till centrala Köpenhamn bara två och en halv timme.

Vilka är då svagheterna?

– Svagheten har i stort att göra med att västra Blekinge ligger långt från Karlskrona, i viss mån i medieskugga, långt från Region Blekinges centrum, och därmed längre från besluten.

Vad får det för konsekvenser?

- En konsekvens är att populism har en starkare grogrund i områden långt från makten.

Att komma från Sölvesborg, det är kanske inget att skryta om?

– Sölvesborgare är vana vid att bli styvmoderligt behandlade. Förut kände ingen till oss. Nu föraktar vissa oss. Det ena är inte bättre än det andra.

Vilka är möjligheterna för Blekinge, och då inte minst de västra delarna?

– Vi kan inte underskatta Mjällby AIF:s potential. Eller för den delen Sweden Rocks dito. Inte heller det faktum att det blir alltmer populärt att turista i västra Blekinge. Dessutom har Sölvesborg något så unikt som en levande stadskärna.

Vad säger dina kompisar utifrån som kommer dit, tror de att de är i Danmark?

– Vi rev vårt Domus innan det var för sent. Vi har bevarat alla fina byggnader. Vi har ett näringslivskontor som värnar lokala handlare. Det imponerar på mina vänner utifrån.

Vilka är då hoten?

- Ett hot är att politisk polarisering, och i längden politisk prestige och tjurskallighet, ska slita isär fina kommuner som Olofström, Sölvesborg och Karlshamn. Och att samverkan med närliggande skånska kommuner försvagas.

quote
Du kan ta en pojke från Sölvesborg, men du kan inte Sölvesborg från en pojke.

Så vad göra?

– Västblekingar är pragmatiska. De röstar, ser vad de får och sedan kan de ompröva sina beslut. Men visst är det en utmaning att få kloka människor att engagera sig lokalpolitiskt. Det är mycket jobb för ganska lite pengar.

Slutfråga: Vad skulle få dig att flytta tillbaka?

– Jag vill åtminstone köpa en sommarstuga framöver. Du kan ta en pojke från Sölvesborg, men du kan inte Sölvesborg från en pojke.