Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Blir årets ejderjakt den sista?

Flera av öns smidiga jaktkanoter byggdes en gång på vinden i huset där vi bor. Båtbyggaren Måns Olof Svensson kunde med hjälp av några starka mannar förlösa båtarna ur huset genom fönstret på den östra gaveln. Sedan bars de ner till havet eller till sjön som man säger på Hasslö.
Publicerad 15 oktober 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jaktkanoterna glider ljudlöst fram på vattnet och nu på hösten är skärgårdsjägarna ute i dem för att jaga sjöfågel. Man kan höra skotten eka över ön när fåglarna får sätta livet till. Men jägarna är inte så många längre och inte fåglarna heller.

Förr var det gott om ejder i havsbandet och då var det tjuvskyttar som var det största hotet. Idag är det miljön. Nu finns det inte många ejdrar kvar i yttersta skärgården och ingen vet riktigt varför. Forskare försöker få svar på gåtan men finner inte orsaken.

Annons

En teori är att fåglarna kan lida brist på vitaminer och det kan ha att göra med att de nästan bara äter blåmusslor. Musslor som de dyker efter på tjugo meters djup, sväljer dem hela och krossar skalen i magen. Men musslorna har minskat rejält i antal och de har blivit mindre och är inte lika näringsrika längre.

När ejderhonorna, ådorna, får ungar går många en säker död till mötes redan första levnadsveckan. De är svaga och blir lätt byten för trutar, minkar och för havsörnens klor. Förr byggde kustbefolkningen små skyddande hus och satte ut åt ejdrarna på holmarna och där kunde folk sedan skörda det finaste ejderdun till sina kuddar.

Både sjöfåglar och blåmusslor tar stryk när Östersjöns ekosystem rubbas av alla gifter som förstör havet och som ständigt fylls på av föroreningar och skräp. Det liv som vi människor så hänsynslöst lever sätter sina spår överallt. Vi har bättrat oss men nya miljögifter upptäcks hela tiden och vi vet lite om hur de påverkar naturen. Vad som händer i framtiden med havet, djuren och med oss människor vet vi inget om.

Till sist… har Naturvårdverket föreslagit att regeringen ska stoppa all jakt på ejder nästa år. Men Jägareförbundet protesterar och vill kunna fortsätta att jaga ejder.

Christina MångårdSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons