Borgerlig vänster lever?

Ledare Artikeln publicerades
Liberalernas partiledare Jan Björklund (L) höll sitt sommartal vid Dockpiren, Eriksberg i Göteborg i söndags. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Liberalernas partiledare Jan Björklund (L) höll sitt sommartal vid Dockpiren, Eriksberg i Göteborg i söndags. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Under 60- och 70-talen räknades dåvarande Folkpartiet (numera Liberalerna) till en borgerlig vänster. Det fanns en sådan för några årtionden sedan före alliansblockets tillblivelse under 00-talet.

Moderaterna ansågs inte stå på "mittenpolitikens grund" på 70-talet vilket retade den tidigare moderatledaren Gösta Bohman.

Den liberale partiordföranden Jan Björklund (utmanad av Birgitta Ohlsson vid nästa landsmöte) höll sommartal i Göteborg i söndags. Den som hörde talet eller har läst talet i efterhand hörde plötsligt en ny analys av Björklund om det svenska klassamhället.

Björklund lät som vilken vänsterpolitiker som helst när han oroade sig över framväxten av en ny underklass i Sverige. L-ledaren var självkritisk och anser att Alliansen gjorde för lite under sina åtta regeringsår för att minska klyftorna. De rödgröna partierna har varit mer aktiva i debatten om de växande klyftorna i Sverige, konstaterade Björklund.

Björklunds tal fick inte den uppmärksamhet det förtjänade. Allt i svensk inrikespolitik domineras i dessa dagar kring Modraternas kris och regeringsfrågan/misstroendeförklaringar mot statsråd. Där är Jan Björklund å andra sidan väldigt pådrivande. Men han vill absolut inte utlösa en regeringskris med risk för nyval.

Hans bekymmer för de ökade klyftorna ska ses mot bakgrund av höstens partiledareval i Liberalerna. Björklund talar alltmer om socialliberalism och uppmanar hela tiden Moderaterna och KD att en gång för alla stänga dörren mot det främlingsfientliga och högernationalistiska Sverigedemokraterna.

I förra valrörelsen var de borgerliga partiledarna arga över att s-ledaren Stefan Löfven sa att "någonting har gått sönder i Sverige". Det hade det inte alls gjort, tyckte de dåvarande regeringspartierna. De lågavlönade hade fått stora skattesänkningar genom alla jobbskatteavdrag.

Så låter det inte längre från Liberalerna sensommaren 2017. Jan Björklund lovar att hans parti inte ska ge sig när Sverige glider isär. Sverige ska hålla ihop och alla ska med, tycker Björklund. Det låter som en stor omprövning i den socialliberala delen av Allianen. Eller som ett eko av s-ledaren Stefan Lövfen.

Håller Björklund på att sträcka ut en hand över blockgränsen? Nej, absolut inte. LO styr och ställer med regeringen, tycker Björklund. Det är socialliberalismen som ska hålla ihop Sverige. Vad tycker det ledarlösa Moderaterna och de värdekonservativa i KD om det socialliberala budskapet? Den frågan lär inte bli besvarad innan valrörelsen drar i gång på allvar.

Men Björklunds tal förtjänar definitivt en djupare debatt än tre minuters pliktskyldig bevakning av sommartalet i SVT:s Rapport på söndagskvällen.