Bra kompromiss på UD

Ledare Artikeln publicerades
Björn Jansson (S), Gotland, Per-Ola Mattsson (S), Karlshamn, försvarsminister Peter Hultqvist (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) höll en pressträff på UD efter ett möte om det ryska gasledningsprojektet Nord Stream 2.
Foto:Maja Suslin/TT
Björn Jansson (S), Gotland, Per-Ola Mattsson (S), Karlshamn, försvarsminister Peter Hultqvist (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) höll en pressträff på UD efter ett möte om det ryska gasledningsprojektet Nord Stream 2.

I dag tisdag säger Karlshamns kommun ja till de ryska gasrören i Karlshamns hamn. Det är en seger för kommunalrådet Per-Ola Matsson (S). Den blocköverskridande majoritetsstyret mellan Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna har stått upp för den kommunala självstyrelsen i förhandlingarna med regeringen.

Kommunalrådet Per-Ola Matsson är naturligtvis nöjd med utfallet. Tidigare fanns det en tydlig målkonflikt mellan Sveriges säkerhetsintressen och Karlshamns behov av nya jobb och intäkter. 100 miljoner kronor har det talats om.

Det kommunala självstyret finns inskrivet i vår grundlag vilket betyder att Karlshamn har sista ordet. Självstyret kan bara ändras med två riksdagsbeslut med mellanliggande val. Det kommer senare en utredning för att se över lagstiftningen.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger sig vara nöjd med dialogen med Per-Ola Matsson. Istället för att det blir stopp för gasrörsaffären ska staten genom olika berörda myndigheter under Försvarsmaktens ledning förstärka säkerhetsskyddet kring hamnen. Det låter som om hamnen blir ett militärt skyddsområde. Sådana har vi i Blekinge varit vana vid under andra världskriget och Kalla kriget. Så illa är det inte läget i dag kring Östersjön. Men det kan bli.

När Karlshamn och Gotland och regeringen hade presskonferens vid Lucia ifjol var intrycket att kommunerna skulle vika ned sig för statsrådens argumentation. Regeringen hänvisade till sekretessbelagda uppgifter från Försvarsmakten.

Tydligen har inte Försvaret lyckats göra trovärdigt att gasrören skulle hota rikets säkerhet om de mellanlagrades i Karlshamns hamn. Kommunen kunde peka på att det finns sedan länge en omfattande sjötrafik med ryska handelsfartyg som lägger till i hamnen.

Även om det säkerhetspolitiska läget har försämrats på grund av Putin-regimens olagliga annektering av Krim och rysk militär inblandning i kriget i östra Ukraina ligger det inte i svenskt intresse att bryta med Ryssland. Den svenska alliansfriheten ger oss möjligheter att ha dialog med makthavarna i Kreml. Sverige är en liten fredsälskande nation som vill ha goda kontakter med alla sina Östersjögrannar.

Svensk säkerhetspolitik kan inte styras av sekretessbelagda bedömningar av ÖB. Säkerhetspolitiken ska skötas av våra folkvalda politiker, som alltid måste göra helhetsbedömningar. Här har de borgerliga partierna i den krackelerande Alliansen en läxa att göra. Allianspartierna i Karlshamn gör en bedömning och allianspartierna i riksdagen en helt annan.

Socialdemokratiska statsråden Hultqvist och Wallström har också en läxa att göra. Lyssna på fler parter än försvarshögkvarteret inför kommande beslut om hur vi ska värna våra gränser.