Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bryt med tystnadskulturen

Jan Björkman meddelade plötsligt på måndagskvällen att han avgår som ordförande för arbetarkommunen i Olofström. Hans avgångsbesked hänger ihop med avsättningen av socialdemokratiska kommunalrådet Sara Rudolfsson ifjol somras.
Publicerad 28 januari 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Sara Rudolfsson tvingades bort från sitt uppdrag som kommunalråd i Olofström ifjol somras vid ett extra inkallat medlemsmöte. Foto: Mikael Evard
Sara Rudolfsson tvingades bort från sitt uppdrag som kommunalråd i Olofström ifjol somras vid ett extra inkallat medlemsmöte. Foto: Mikael Evard

Partiets och därmed Jan Björkmans hantering av avsättningen av henne har skadat socialdemokratiska partiet i Olofström. Det skadar sannolikt hela partiet i Blekinge.

Jan Björkman själv skriver i ett brev på Facebook att han avgår på grund av dålig hälsa. Självklart ska han inte fortsätta att leda partiet om hälsan sätter stopp. Motsättningarna i partiet lokalt har varit påfrestande för alla inblandade parter.

Annons

Sara Rudolfsson som var ett uppskattat kommunalråd i sin hemkommun före avsättningen välkomnar Björkmans avgångsbesked. Hon säger att ”äntligen kan arbetet med att ena och förnya partiet börja.” Förutsättningen för att partiet ska kunna samla sig igen har ökat betydligt med Jan Björkmans avgång.

Han kunde inte fortsätta som ordförande utan att det hade fått mycket allvarliga konsekvenser för partiet i Olofström. Det hade bäddat för ett maktskifte i kommunen. Det betyder inte att alla problem numera är lösta i den krisande arbetarkommunen.

Jan Björkmans bittra brev innehåller också skrivningar mot ordföranden i Kyrkhults s-förening, Rolf Persson. Han utpekas av Jan Björkman som en mobbare. Det finns inget som styrker att Rolf Persson mobbat Jan Björkman. Det dokument som Kyrkhults s-förening offentliggjorde i måndags var en analys av vad som hänt.

Det dokumentet innehöll inga personpåhopp på Jan Björkman. Däremot tog dokumentet upp förekomsten av en förlamande lydnads- och tystnadskultur i arbetarkommunen i Olofström. Efter presskonferensen var det tyst från Jan Björkman med flera i styrelsen för arbetarkommunen.

Den tystnaden bekräftade om något att det råder en tystnadskultur i socialdemokratiska partiet i Olofström. Kyrkhults s-förening med sin ordförande Rolf Persson är den enda i maktstriden som försökt föra en dialog om förtroendekrisen i partiet. Den andra parten har i princip inte sagt någonting i sak.

Förklaringen är att partiledningen lokalt trodde att efter avsättningen av Sara Rudolfsson skulle all debatt upphöra om förtroendekrisen. När hon senare på sommaren ifjol berättade sin version av hur avsättningen gick till av henne ville inte Jan Björkman ta debatten med henne.

Ledarskapet i arbetarkommunen har fungerat uselt efter att Sara Rudolf tvingades bort från sitt uppdrag som kommunalråd. Frågan är nu vem som kan bli vald som ny lokal s-ledare i Olofström. Den personen måste vara en förenande kraft som kan överbrygga motsättningarna i partiet. Det ska inte finnas någon lydnads- och tysthetskultur längre i Blekinges mest röda fäste, Olofström.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons