unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Bryt tystnadskultur i Olofström

Arbetarkommunen i Olofström befinner sig i en djup kris. Ända sedan första maj ifjol har den krisen pågått och fördjupats. På första maj 2019 avsattes kommunalrådet Sara Rudolfsson av styrelsen i arbetarkommunen.
Delar av Kyrkhults S-förenings styrelse. Främre raden Rolf Persson, Sonja Lundh, Louise Winberg, Johnny Svensson. Bakre raden Rebecka Persson, Ingolf Johnsson (ordförande i Gränums S-förening).
Delar av Kyrkhults S-förenings styrelse. Främre raden Rolf Persson, Sonja Lundh, Louise Winberg, Johnny Svensson. Bakre raden Rebecka Persson, Ingolf Johnsson (ordförande i Gränums S-förening).
Foto: Jan-Erik Martinsson
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

Det var under kuppliknande former. Därefter blev det ett extra insatt medlemsmöte som bekräftade avsättningen. Sedan dess har det inte funnits någon dialog mellan Jan Björkman, arbetarkommunens ordförande och kritikerna i partiet.

Jan Björkman har valt att ligga lågt. Hans kritiker i Kyrkhults s-förening med ordförande Rolf Persson har istället varit mer aktiv. S-föreningen i Kyrkhult har fått en stor tillströmning av nya medlemmar under hösten och vintern.

På tisdagen presenterade Rolf Persson med ledamöter i föreningsstyrelsen i Kyrkhult ett dokument på fem A 4-sidor. Dokumentet eller manifestet ger en beskrivning av krisen i s-partiet i Olofström. Det är en arbetarkommun som präglas av en tystnads- och lydnadskultur.

Förhoppningen är att den dåliga kulturen ska sopas bort under och efter årsmöte i slutet på mars. Villkoret är att Jan Björkman avgår som ordförande. Förtroendet för honom finns inte längre.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Nomineringarna till styrelsen pågår samtidigt. Jan Björkman ger än så länge inga offentliga kommentarer om han vill fortsätta som ordförande.

Aldrig tidigare i partiets historia i det röda Olofström har en liknande maktstrid ägt rum som den som nu pågår. Blekinges socialdemokrater är bekymrade. Partiets partisekreterare borde också vara oroad över det som händer i Olofström.

Samtalsklimatet i partiet mellan de som drev fram avsättningen av Sara Rudolfsson och de som nu vill få bort Jan Björkman är infekterat. De socialdemokrater som finns i den växande föreningen i Kyrkhults partiförening vill i sitt dokument ha en dialog och en lösning på förtroendekrisen.

Men hittills har inga reaktioner kommit från ledningen i arbetarkommunen. Det är ohållbart om man vill partiet väl. Konflikten har kört fast.

Socialdemokraterna i Kyrkhult hoppas Björkman träder tillbaka för att partiet ska kunna ”läka och bli en politisk kraft i valet 2022.”

Fortfarande finns tid för arbetarkommunens ledning att möta sina kritiker. Kyrkhults s-förening har ett dokument och ett mål för att göra upp med tystnads- och lydnadskulturen. Den andra fraktionen har ingenting att säga inför årsmötet så här långt. Den delen av partiet ville bara få bort Sara Rudolfsson från posten som kommunstyrelsens ordförande.

Arbetarkommunens ledning i Olofström kan inte nonchalera manifestet och kraven från Kyrkhult. Det är nu upp till arbetarkommunen att svara på kritiken och ta debatten med sina kritiker. Allt annat är förödande.

Partimedlemmar och väljare i Olofström och även i Blekinge förväntar sig att förtroendekrisen i partiet blir löst i god tid före årsmötet.