Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mats Johansson: Ledarkrönika: BTH:s val blev ingen succé

Den senaste befolkningsstatistiken för Blekinge oroar. Totalt minskar länet som ett av tre län. Och det finns flera orsaker till just detta. En är den svaga utveckling som residenskommunen Karlskrona har.
Mats Johansson
Publicerad 25 februari 2020
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Foto: Oddbjörn Andersson

2018 ökade befolkningen med blygsamma 9 personer och 2019 visar ett minus på 53 personer.

Dessvärre leder till att Karlskrona ligger i botten bland landets residenskommuner.

Annons

Ökar befolkningen så attraherar kommunen och regionen människor att flytta dit eller att befolkningen ökar genom att fler föds än dör. Givetvis är det svårt att dra för stora slutsatser av ett enskilt år.

Jag tror att det finns en och annan i Blekinge som ler lite mjugg över Karlskronas resultat. Och som lite naivt tror att detta skulle gynna den egna kommunen. Få saker kan vara mer fel. Ska Blekinge utvecklas så måste Karlskrona vara en motor i den utvecklingen.

Det är ganska få perioder under de senaste årtiondena som residensstaden lyckats fylla den rollen. Och det drabbar hela länet.

Om man jämför med utvecklingen i Kalmar så framgår det tydligt hur stora skillnaderna är. För inte så länge sedan var Kalmar lillebror i sydost där Växjö sedan länge har ledarrollen.

Nu har Kalmar kört om och förbi Karlskrona. 2019 ökade Kalmar med nästan 1000 personer. Kalmar län ökade med 776.

När Kalmar själva beskriver framgångsfaktorerna och sätter man skapandet av Linnéuniversitetet som en av de viktigaste orsakerna. 2010 bildades universitetet genom en sammanslagning av högskolorna i Växjö och Kalmar. Även BTH var inbjuden att ingå i Linnéuniversitetet.

Den dåvarande ledningen på BTH var starka motståndare till ett samgående. BTH skulle enligt den uppfattningen klara sig klart bättre själva. Kalmar och Karlskrona skulle bli förlorare på bekostnad av ett starkare universitet i Växjö, var det bärande skälet.

Det blev inte alls så. Linnéuniversitetet utvecklas snabbt i både Växjö och Kalmar.

BTH:s val blev ingen succé. Vi var många som litade på BTH:s bedömning. Tyvärr var det ett strategiskt felval.

Annons
Annons
Annons
Annons