1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Centern bryter med Moderaterna

Den vikarierande centerledaren Anders W Jonsson är barnläkare till yrket. Det märks när han sommartalar på partiets hemsida på fredagen.
Centerns vikarierande partiledare Anders W Jonsson markerar mot Moderaterna under pågående migrationssamtal.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Han ägnar talet nästan helt och hållet åt Covid 19. Coronapolitiken är fråga han brinner för och ingen kan betvivla hans engagemang och kompetens. Vice c-ledaren gör säkert stor nytt i förhandlingarna med regeringen om folkhälsopolitiken dessa kritiska sommardagar.

Centern och Jonsson driver på för att luckra upp lagen om anställningstrygghet, LAS. Men till skillnad från den andre liberale ledaren i landet, Nyamko Sabuni är Jonsson inte lika militant i kritiken mot fackföreningsrörelsen. Sabuni ser facket som en svuren motståndare som måste pressas tillbaka. Facket är endast ett särintresse i hennes analys.

Det är möjligt att mammalediga centerledaren Annie Lööf också hade låtit som Sabuni denna sommar. Vi får se vad som händer när Lööf återkommer efter mammaledigheten.

Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Centern och Liberalerna har ett avtal med regeringen som få älskar i borgerligheten och i arbetarrörelsen. Januariavtalet är föremål för olika tolkningar hos de avtalsslutande partierna.

Om det spricker blir det regeringskris. Om de pågående migrationssamtalen spricker senare i sommar blir det också regeringskris. Miljöpartiet tänker lämna regeringen om det blir ett volymmål i antalet flyktingar som får komma till Sverige.

Centerns vice partiledare Anders W Jonsson tycker Miljöpartiet är för lite kompromissvilligt. Samtidigt säger han också nej till ett volymmål. Jonsson är både motståndare till volymmål och beredd att släppa motståndet om ”helheten” blir bra efter migrationssamtalens avslutning.

Det är en svårbegriplig linje. Centern markerar också ett klart avståndstagande till sin gamla allianskamrat Moderaterna. Det partiet är sannerligen inte heller kompromissvilligt i migrationspolitiken. Centern och det konservativa partiblocket med M och KD går helt skilda vägar. SD har alltid hatat och kommer alltid att hata ”vänsterliberalismen” i svensk inrikespolitik.

Centern kan inte ingå i något slags budgetsamarbete med Sverigedemokraterna. Det markerade Anders W Jonsson kraftfullt mot i intervjuer på fredagen. Därmed finns det en uppenbar brytning med Moderaterna och KD. Det kan inte bli en återuppstånden borgerlig Allians inför nästa val 2022.

Borgerligheten faller ihop som ett sammanhållet regeringsalternativ ju längre tiden går denna mandatperiod.

Statsministerkandidaten och oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) väljer att ligga lågt efter några dagars hårda markeringar mot den sittande rödgröna regeringen.

Den partiledare som kan njuta mest av sommarledigheten är just nu Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson. Attackerna mot de ”vänsterliberala” partierna kommer att öka från honom i höst. Det har ledarna för Moderaterna och KD att förhålla sig till.

Läs mer

Sölvesborg

Flera poliskontroller denna vecka

Kontroller utförda efter önskemål från boende.

Ronneby

Förslag: Villaförening vill ha allplan

Befintlig grusplan igenväxt.

Sölvesborg

Stamp och rörelser när PRO dansar linedance

En hel gräsplan ska fyllas med danssugna.

Sölvesborg

Om kärlek och pengar - idag sommarpratar Patrik Lundberg

Aktuell med en ny bok i höst.

Kultur

Fjärde gången gillt för trubadurer

”Eftersom vi har fått bra gensvar så kör vi även denna lördag”.

Ronneby

Samhälle: Kommunalråd vill stoppa muslimsk bön i Brunnsparken

”Vi är ett sekulariserat samhälle, man bör fundera på hur man utövar sin religion”.