unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Centern bryter med Moderaterna

Den vikarierande centerledaren Anders W Jonsson är barnläkare till yrket. Det märks när han sommartalar på partiets hemsida på fredagen.
Centerns vikarierande partiledare Anders W Jonsson markerar mot Moderaterna under pågående migrationssamtal.
Centerns vikarierande partiledare Anders W Jonsson markerar mot Moderaterna under pågående migrationssamtal.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

Han ägnar talet nästan helt och hållet åt Covid 19. Coronapolitiken är fråga han brinner för och ingen kan betvivla hans engagemang och kompetens. Vice c-ledaren gör säkert stor nytt i förhandlingarna med regeringen om folkhälsopolitiken dessa kritiska sommardagar.

Centern och Jonsson driver på för att luckra upp lagen om anställningstrygghet, LAS. Men till skillnad från den andre liberale ledaren i landet, Nyamko Sabuni är Jonsson inte lika militant i kritiken mot fackföreningsrörelsen. Sabuni ser facket som en svuren motståndare som måste pressas tillbaka. Facket är endast ett särintresse i hennes analys.

Det är möjligt att mammalediga centerledaren Annie Lööf också hade låtit som Sabuni denna sommar. Vi får se vad som händer när Lööf återkommer efter mammaledigheten.

Centern och Liberalerna har ett avtal med regeringen som få älskar i borgerligheten och i arbetarrörelsen. Januariavtalet är föremål för olika tolkningar hos de avtalsslutande partierna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Om det spricker blir det regeringskris. Om de pågående migrationssamtalen spricker senare i sommar blir det också regeringskris. Miljöpartiet tänker lämna regeringen om det blir ett volymmål i antalet flyktingar som får komma till Sverige.

Centerns vice partiledare Anders W Jonsson tycker Miljöpartiet är för lite kompromissvilligt. Samtidigt säger han också nej till ett volymmål. Jonsson är både motståndare till volymmål och beredd att släppa motståndet om ”helheten” blir bra efter migrationssamtalens avslutning.

Det är en svårbegriplig linje. Centern markerar också ett klart avståndstagande till sin gamla allianskamrat Moderaterna. Det partiet är sannerligen inte heller kompromissvilligt i migrationspolitiken. Centern och det konservativa partiblocket med M och KD går helt skilda vägar. SD har alltid hatat och kommer alltid att hata ”vänsterliberalismen” i svensk inrikespolitik.

Centern kan inte ingå i något slags budgetsamarbete med Sverigedemokraterna. Det markerade Anders W Jonsson kraftfullt mot i intervjuer på fredagen. Därmed finns det en uppenbar brytning med Moderaterna och KD. Det kan inte bli en återuppstånden borgerlig Allians inför nästa val 2022.

Borgerligheten faller ihop som ett sammanhållet regeringsalternativ ju längre tiden går denna mandatperiod.

Statsministerkandidaten och oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) väljer att ligga lågt efter några dagars hårda markeringar mot den sittande rödgröna regeringen.

Den partiledare som kan njuta mest av sommarledigheten är just nu Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson. Attackerna mot de ”vänsterliberala” partierna kommer att öka från honom i höst. Det har ledarna för Moderaterna och KD att förhålla sig till.

Läs mer

120 veterinärer kräver att minkfarmarna stängs

Debatt

120 veterinärer kräver att minkfarmarna stängs

"Sverige borde ta efter Nederländerna.”

Efter stort pådrag fortsatte polisen att söka efter en lösspringande häst och ryttare under fredagen. Insatsen har inte gett några resultat.

Olofström

Polisen har slutat leta efter ryttare och häst

Ingen person har anmälts saknad. Hästägare har ej rapporterat om bortsprungen häst. "Vi letar inte aktivt längre”.

120 veterinärer och akademiker uppmanar svenska politiker att förbjuda minkuppfödning i bur.

Nyheter

120 veterinärer kräver att minkfarmarna stängs

"Sverige borde ta efter Nederländerna.”

Larm om brand var kontrollerad eldning

Ronneby

Larm om brand var kontrollerad eldning

På lördagsmorgonen kom ett larm om villabrand.

Sex fall av covid-19 på högstadieskola

Ronneby

Sex fall av covid-19 på högstadieskola

En tredjedel av lärarkåren hemma med förkylningssymptom.

Ryttare misstänkt försvunnen -  stor sökinsats inatt

Olofström

Ryttare misstänkt försvunnen - stor sökinsats inatt

”Vi kan inte utesluta att det rör sig om en ryttare som fallit av sin häst”.