Chicken race i riksdagen

Ledare Artikeln publicerades
Denne man, Martin Ådahl, C, har fått alldeles för mycket makt när Arbetsförmedlingen befinner sig i kaos. Foto: Janerik Henriksson/TT
Denne man, Martin Ådahl, C, har fått alldeles för mycket makt när Arbetsförmedlingen befinner sig i kaos. Foto: Janerik Henriksson/TT

För andra gången på kort tid är ett oppositionsparti berett att begära misstroendeomröstning mot ett statsråd. Det är Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt som är redo att samarbeta med Moderaterna för att fälla arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S.

Nyligen försökte Sverigedemokraterna via en misstroendeomröstning tvinga bort justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S. Omröstningen fick inte majoritet i riksdagen vilket var väntat. Om Eva Nordmark sitter säkert är än så länge oklart.

Moderaterna hakade snabbt på som stödparti för SD för att tvinga bort Morgan Johansson. Moderaterna dröjer med beskedet om man kan tänka sig stödja Vänsterpartiet för att få bort Nordmark. KD flyter som vanligt med Moderaterna.

Två misstroendeförklaringar på kort tid visar hur sårbart Januariavtalet är mellan rödgröna regeringen (S och MP) och de båda liberala partierna (C och L).

Ska det väckas återkommande misstroendeförklaring under mandatperioden blir det till slut omöjligt att styra riket. Ett parti som aldrig kommer försitta chansen att få bort regeringen är Sverigedemokraterna som i dessa dagar samlas till landsdagar i Örebro.

Partiledaren Jimmie Åkesson är en missnöjespolitiker som i takt med opinionsframgångarna (näst största parti i SVT/Novus mätning på torsdagen) säger att han kan tänka sig bli justitieminister i en eventuell moderatledd regering.

Det är bara en tidsfråga innan moderatledaren Ulf Kristersson också i likhet med KD-ledaren Ebba Busch Thor fikar tillsammans med Jimmie Åkesson, SD. Överideologin i den svenska högern denna höst är att till varje pris få bort Stefan Löfvens regering. Vad som händer sedan är skrivet i stjärnorna.

Hur kan då Vänsterpartiet som i våras gav sin välsignelse till regeringsbildningen och därmed Januariavtalet nu i höst vill tvinga bort ett s-statsråd?

I sak är det begripligt att flera partier ogillar kaoset i Arbetsförmedlingen. Det är en bedrövlig historia. Det är den nye arbetsmarknadsministern Eva Nordmark som har ansvaret även om det är nyliberalen Martin Ådahl i Centern som är arkitekten bakom kaoset. Centerledaren Annie Lööf har gett denne man alltför mycket makt.

De anställda på Arbetsförmedlingen via fackföreningen ST kräver att kontorsnedläggningarna ska stoppas och mer pengar ska skjutas till för att inte arbetsmarknadspolitiken ska braka ihop.

I sak är det begripligt att flera partier ogillar kaoset i Arbetsförmedlingen. Det är en bedrövlig historia.

Annie Lööf och Eva Nordmark är säkert sura på Jonas Sjöstedt avsikt att få bort ett statsråd.

Men de behöver lyssna på vad personalen på Arbetsförmedlingen säger och många andra kritiker. Senast var det LO-ekonomerna som i veckan varnade för konsekvenserna av nedlagda AF-kontor jämte massuppsägningarna.

Sjöstedt ger regeringen en betänketid på två veckor att besvara partiets fem krav på regeringen innan han lägger en misstroendeförklaring i riksdagen. Ett chicken race har startat. 1982 i december var det också ett chicken race mellan dåvarande Vpk (Lars Werner) och s-finansministern Kjell-Olof Feldt. Den senare fick till slut vika sig. Då handlade striden om höjd moms.

Vi får se om historien upprepar sig i höst. Annie Lööf, C, och Stefan Löfven, S, borde skriva om Januariavtalet när det gäller privatiseringen av Arbetsförmedlingen.