Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Dags för nytt kulturhus

Örlogs- och världsarvstaden Karlskrona förtjänar en rejäl satsning på kulturen. Det räcker inte med vackra stadsmiljöer och unika befästningar som minner om stormaktstiden.
Publicerad 10 januari 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Det nya kulturhuset till höger om Fredrikskyrkan behövs i den fortsatta utvecklingen av en öppnare stad. Foto:: Illustration MIR
Det nya kulturhuset till höger om Fredrikskyrkan behövs i den fortsatta utvecklingen av en öppnare stad. Foto:: Illustration MIR

Karlskrona var länge under 1900-talet en stängd stad på grund av två världskrig och ett kallt krig. Efter murens fall och nya förbindelser över Östersjön blev kommunen en mer öppen plats för invånare och besökare. En fast färjeförbindelse med Polen har stor betydelse.

Karlskrona har sedan åren av nedgång på 80- och 90-talen vuxit befolkningsmässigt. Näringslivet har blivit mer diversifierat. Karlskronavarvet och örlogsbasen dominerar inte lika mycket som tidigare.

Annons

Men det som saknats in i våra dagar är ett kulturhus som både sticker ut och ger nya möjligheter för ett rikare kulturutbud. På fredagen presenterades planerna för det nya kulturhuset vid stortorget. Det finns en stor politisk majoritet som vill bygga huset.

På 80-talet drömde dåvarande kommunalrådet Bernth Johnson, S, om ett stort konferenshotell på Stakholmen. Till slut blev det ett nytt torg med hotell och en fiskargumma på torget.

Men det som verkligen lyfte Karlskrona och därmed turismen var bygget av ett nytt Marinmuseum på Stumholmen på 90-talet. Museet är imponerade stort och innehållsrikt. Det drar folk från när och fjärran. Det får gärna fortsätta vara gratis inträde.

Föreningen Gamla Carlskrona som värnar stadens kulturarv har ibland kommit i konflikt med kommunala beslutsfattares visioner om arkitekturen i stadskärnan. Den här gången har Gamla Carlskrona gett klartecken för det nya kulturhusets utseende och placering. Det har säkert varit avgörande för många kommunpolitiker.

Sedan rekordåren på 60-talet finns det en utbredd folkligt förankrad misstänksamhet mot rivningsraseri i våra stadskärnor. Den misstänksamheten är befogad. Att bygga nytt vid Karlskronas ståtliga stortorg kräver eftertanke och frimodig debatt hos Karlskronas befolkning.

Att det finns bilparkering på torget är direkt olämpligt. Men det är en eftergift för trängseln på huvudön Trossö. Behovet av parkeringar borde bli ännu större när kulturhuset står färdigt om några år. Det behövs därför fler p-platser på andra ställen på och runt Trossö.

De partier och politiker som vill stoppa projektet hänvisar till kommande kärvare tider. Men varken Sverige eller Karlskrona kan bromsa sig fram inför framtiden. En kommun som vill växa och utvecklas även när skatteintäkter sinar måste också investera.

Karlskrona hade aldrig vuxit sig så starkt på senare decennier om inte det funnits vilja att bygga en annan och öppnare stad. Det nuvarande stadsbiblioteket är på tok för litet.

Några protester från befolkningen mot kulturhuset har inte synts till. Det tyder på att projektet är väl förankrat hos kommunmedborgarna. Det kan den styrande blocköverskridande alliansen med S, C och L vara säker på.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons