Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Dags reparera sjukförsäkring

Sjuka människor blir inte friskare av att de blir fattigare. Den slutsatsen borde vara självklar. Imorgon fredag presenterar en utredare, Claes Jansson förslag för en ”begriplig och trygg sjukförsäkring.”
Publicerad 30 januari 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Sjukförsäkringen måste bli bättre. Förslag på förbättringar presenteras under fredagen. Foto: Niklas Eriksson
Sjukförsäkringen måste bli bättre. Förslag på förbättringar presenteras under fredagen. Foto: Niklas Eriksson

När den tidigare borgerliga alliansregeringen trädde till 2006 väckte försämringar i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen het debatt. Inte minst fackföreningsrörelsen reagerade mot attackerna mot sjuka och arbetslösa.

Efter att den s-ledda rödgröna regeringen trädde till 2014 har stupstocken avskaffats för sjukförsäkringen. Men det är först nu som förslag läggs som ska göra försäkringen tryggare och mer begriplig med plats för rehabilitering.

Annons

Det är socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, S, som tar emot utredningen på fredagen. Försämringen av sjukförsäkringen har inneburit neddragningar på 80 miljarder kronor som finansierat de borgerliga skattesänkningarna, jobbskatteavdragen.

Det är hög tid att den s-ledda regeringen nu går vidare med reformer av sjukförsäkringen.

Efter 180 dagar prövas den sjukskrivne om hen kan ta ett normalt förekommande jobb. Människor har hamnat i kläm mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Antingen har människor varit för sjuka för att ta ett jobb eller för friska för att få sjukpenning.

Det har i praktiken inneburit att många sjuka människor tvingats tillbaka i jobb. Senare blir de sjukskrivna igen. Hanteringen av människor som är nära pensionsåldern har fått orimliga konsekvenser.

Sjuka 60-åringar har ställts inför samma prövningar för att ta ett jobb som sjuka 20-åringar. Det är orimligt. Under de borgerliga regeringsåren 2006-2014 var retoriken från de borgerliga att sjukförsäkringen varit för generös. De flesta sjukskrivna är arbetarkvinnor.

Kritiken och otåligheten hos fackföreningsrörelsen i allmänhet och LO i synnerhet har vuxit mot sittande regering att ingenting händer. Regeringen har har ett avtal med två tidigare allianspartier, Centern och Liberalerna (januariavtalet).

Men sjukförsäkringen står utanför avtalet. Det är oklart var de liberala partierna står idag i sjukförsäkringsfrågan. Dagens liberaler tänker inte som den tidigare folkpartiledaren och borgerlige socialministern Bengt Westerberg,

Ska den rödgröna minoritetsregeringen lyckas förbättra sjukförsäkringen krävs det kraftfull opinionsbildning efter att utredningsförslagen lämnats över till Ardalan Shekarabi. Inte minst måste fackföreningsrörelsen mobiliseras. Det är dags att reparera sjukförsäkringen.

Folkhälsan är ytterst en klassfråga. Medlemmar i LO sliter hårdare och har inte samma förutsättningar att skaffa privata sjukförsäkringar som människor i den övre medelklassen.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons