1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Selma Brodrej: Demokrati är inget för dåliga förlorare

President Donald Trump, eller “Donny” som jag föreslår att vi ska börja kalla honom gjorde ett nytt utspel på Twitter i torsdags (30/7). Denna gång handlade det om att skjuta upp valdagen då poströstning kan göra valresultatet mer osäkert.
Foto: JESSICA GOW / TT

Till ingens förvåning var Donny tvungen att slå med den största av trummor och hävda att poströstning under valet 2020 kommer leda till det mest felaktiga och bedrägliga valet i historien.

Att skjuta på valdagen är ett klassiskt auktoritärt grepp som använts av många odemokratiska ledare tidigare. I USA har det dock aldrig hänt. Det amerikanska valet har alltid hållits den första tisdagen i november, även under världskrig. Det är högst osannolikt att 2020 skulle bli ett undantag och Donny är troligtvis medveten om detta. Han är trots allt inte så dum som han ser ut.

Tweeten är snarare ett försök att skapa tvivel och skepsis till ett resultat som fortfarande är långt från avgjort. Det handlar om något så avgörande som en kritik mot demokratins legitimitet.

Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Ett demokratisk val påminner på många sätt om ett spel och som dålig förlorare känner jag igen Donnys strategi. Jag använder den ofta själv när jag exempelvis spelar kort och känner på mig att jag kommer få stryk. Att ogiltigförklara matchen innan den är avgjord skyddar en från att definieras som en förlorare. “Inte så konstigt att du vinner när du fuskar hela tiden”, kan jag slänga ur mig vid köksbordet i svaga ögonblick.

Att Donny använder sig av taktiken tyder på att han känner sig hotad och underlägsen. Han har sett opinionsundersökningarna, landets sjunkande BNP och de hundratusentals människor som demonstrerat under sommaren. Bidens stöd ökar för varje dag och presidenten famlar desperat efter ett sätt att förhålla sig till detta.

En ömsesidig acceptans för den demokratiska processen oavsett utgång är essentiell för att en demokrati ska fungera. Att Donny inte klarar av att foga sig efter folkstyrets premisser bevisar att han passar bättre vid mitt köksbord än i Vita huset.

Läs mer

Sölvesborg

Flera poliskontroller denna vecka

Kontroller utförda efter önskemål från boende.

Ronneby

Förslag: Villaförening vill ha allplan

Befintlig grusplan igenväxt.

Olofström

Sydkraft planerar att tömma damm vid kraftverk

Nu kallar bolaget till ett kompletterande samrådsmöte

Sölvesborg

Stamp och rörelser när PRO dansar linedance

En hel gräsplan ska fyllas med danssugna.

Sölvesborg

Om kärlek och pengar - idag sommarpratar Patrik Lundberg

Aktuell med en ny bok i höst.

Kultur

Fjärde gången gillt för trubadurer

”Eftersom vi har fått bra gensvar så kör vi även denna lördag”.