unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Selma Brodrej: Demokrati är inget för dåliga förlorare

President Donald Trump, eller “Donny” som jag föreslår att vi ska börja kalla honom gjorde ett nytt utspel på Twitter i torsdags (30/7). Denna gång handlade det om att skjuta upp valdagen då poströstning kan göra valresultatet mer osäkert.
Foto: JESSICA GOW / TT
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Till ingens förvåning var Donny tvungen att slå med den största av trummor och hävda att poströstning under valet 2020 kommer leda till det mest felaktiga och bedrägliga valet i historien.

Att skjuta på valdagen är ett klassiskt auktoritärt grepp som använts av många odemokratiska ledare tidigare. I USA har det dock aldrig hänt. Det amerikanska valet har alltid hållits den första tisdagen i november, även under världskrig. Det är högst osannolikt att 2020 skulle bli ett undantag och Donny är troligtvis medveten om detta. Han är trots allt inte så dum som han ser ut.

Tweeten är snarare ett försök att skapa tvivel och skepsis till ett resultat som fortfarande är långt från avgjort. Det handlar om något så avgörande som en kritik mot demokratins legitimitet.

Ett demokratisk val påminner på många sätt om ett spel och som dålig förlorare känner jag igen Donnys strategi. Jag använder den ofta själv när jag exempelvis spelar kort och känner på mig att jag kommer få stryk. Att ogiltigförklara matchen innan den är avgjord skyddar en från att definieras som en förlorare. “Inte så konstigt att du vinner när du fuskar hela tiden”, kan jag slänga ur mig vid köksbordet i svaga ögonblick.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Att Donny använder sig av taktiken tyder på att han känner sig hotad och underlägsen. Han har sett opinionsundersökningarna, landets sjunkande BNP och de hundratusentals människor som demonstrerat under sommaren. Bidens stöd ökar för varje dag och presidenten famlar desperat efter ett sätt att förhålla sig till detta.

En ömsesidig acceptans för den demokratiska processen oavsett utgång är essentiell för att en demokrati ska fungera. Att Donny inte klarar av att foga sig efter folkstyrets premisser bevisar att han passar bättre vid mitt köksbord än i Vita huset.

Läs mer

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Polisman hotad och man misshandlad och rånad.

Ledarkrönika

Ledarkrönika: Svaghetsföraktet förenar SD och Trump

Vindar från Amerika i riksdagskammaren.

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge. En husvagn/husbil brann i Slimminge nordöst om Skurup.

Ronnebyelever frågar ut EU-ministern

Ronneby

Ronnebyelever frågar ut EU-ministern

Knut Hahn först ut i digital EU-skolturné.

Hans Bülow: ”Bra sossepolitik” i budgeten

Ledare

Hans Bülow: ”Bra sossepolitik” i budgeten

Vår kreditvärdighet äventyras inte

Donalds daddy issues

Ledare

Donalds daddy issues

Hur långt kan man gå för att bli älskad av sin far?