Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hampus Engqvist: Det digitala presidentvalet i USA

Den 3 november går amerikanerna till val för att utse sin nästa president. Förutom att valet mellan Joe Biden och Donald Trump kommer att bli en rysare så finns det en stor osäkerhet kring hur valkampanjen kommer att yttra sig.
Hampus Engqvist
Publicerad 15 juli 2020
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Massvis av parametrar talar för att det blir en batalj som inte kommer att likna någonting vi har sett förut.

När man tänker på det amerikanska presidentvalet ser man stora möten i arenor fyllda med supportrar som viftar med den amerikanske flaggan och skyltar med kandidatens namn. Pampiga och välregisserade massmöten. En sak som redan är klar är att den stora kampen i år kommer att ske digitalt och på våra sociala plattformar.

Annons

Inte bara på grund av Coronapandemin utan även för att politiska kampanjer når ut bredare på Internet.

Första känslan är att Donald Trump äger den digitala agendan och har ett stort försprång mot demokraten Biden på sociala medier, men allt fler tecken tyder på att Trumps digitala kampanjmaskin har börjat hacka.

Twitter lägger varningstexter kring felaktiga och osanna tweets från presidenten och Facebook diskuterar att förbjuda politiska annonser inför presidentvalet. En bojkott av övriga annonsörer vill stoppa Trumps hatpropaganda och sätter press på internetjätten.

Om Donald Trump inte kan härja fritt på sociala medier längre så kommer de traditionella mediernas rapportering bli allt viktigare i valrörelsen. Och presidentens förhållande till USA:s journalistkår är frostig och fylld av misstro.

Det som kommer att göra debatten kring presidentvalet speciellt är att mycket av diskussionen kommer att handla om vilken verklighetsbeskrivning som gäller i landet. Är landets ekonomi god eller dålig?

Är arbetslösheten på väg upp eller ner? Tidigare har det funnits en verklighet och sedan har politiker tolkat den och föreslagit olika åtgärder för att hantera den.

Den digitala revolutionen har splittrat upp vår syn på fakta och alla kan belägga sin egen verklighetssyn istället för att enas.

Annons
Annons
Annons
Annons