Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Dödläge i (S) i Olofström

Det har gått drygt ett halvår sedan Olofströms tidigare kommunalråd, Sara Rudolfsson, S, tvingades bort från sin post. Det skedde efter ett extra insatt medlemsmöte i Folkets hus. Hon framträdde några veckor senare på sommaren vid ett öppet möte i lilla Björkeryd för att under fruntimmersveckan ge sin syn på maktstriden i det röda fästet Olofström.
Publicerad 2 januari 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Sara Rudolfsson och Jan Björkman sida vid sida under Första maj i Olofström. Foto: Anton Kyhlbäck
Sara Rudolfsson och Jan Björkman sida vid sida under Första maj i Olofström. Foto: Anton Kyhlbäck

Inför ett 40-tal åhörare (socialdemokratiska politiker och för detta politiker) berättade Sara Rudolfsson om manliga strukturer som tvingade bort henne från posten som ordförande i kommunstyrelsen, KSO.

Arbetarrörelsen i Blekinge är mest häpen över avsättningen av Rudolfsson. Maktstrider förekommer då och då i politiska partier på olika nivåer. Maktstriden i Olofström påminner om maktstriden i Göteborgs arbetarkommun tidigare på våren. I Göteborg tvingades också kommunalrådet Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson, S, bort från posten som KSO.

Annons

Den avsättningen fick stor medial uppmärksamhet i nationella media. Maktstriden i Olofström har än så länge bara bevakats av media i Blekinge.

Sydöstrans ledarsida trodde i somras att under hösten 2019 skulle det pågå en livlig debatt hur förtroendekrisen i arbetarkommunen skulle lösas. Men ingenting har i sak hänt som öppnar upp för en dialog mellan fraktionerna i partiet.

Den sittande ordföranden för arbetarkommunen, Jan Björkman avstår att säga något offentligt om sin egen framtid i partiet. Ska han avgå eller ställa sin plats till förfogande? Till media säger han; ”Jag pratar med valberedningen om det och inte med media.”

Självklart ska han först och främst prata med valberedningen om sin egen framtid i partiet. Men i rollen som ledare för partiet i Olofström ligger det i medlemmarnas intresse att snart veta hur Jan Björkman tänker. Medlemmarna är oroliga över de fortsatta och fördjupade motsättningarna. Hur ska maktstriden avslutas?

Sydöstran berättade på nyhetsplats på måndagen om dagsläget i maktstriden. Inga kommentarer kom från någon ledande socialdemokrat i Olofström efter måndagens publicering.

Slutsatsen är att partiet har kört fast. Alla positioner är låsta. Förutom ordförandefrågan finns också en motion från Kyrhults s-förening att skära ned på antalet styrelseledamöter i arbetarkommunen från 32 ledamöter till 11.

Att det sitter över 30 medlemmar i en styrelse saknar motstycke i ett parti, organisation eller förening. I dagsläget blir det mest spekulationer om vad som pågår i partiet inför årsmötet i mars.

Senast 23 februari ska Jan Björkman ge besked till valberedningen. En motkandidat till Jan Björkman finns, Håkan Henmyr. Det är s-föreningen i Kyrkhult som för fram hans namn. Själv säger Henmyr till Sydöstran att han tvekar att ställa upp eftersom uppdraget inte går att förena med hans arbetssituation.

Inte heller socialdemokratiska partidistriktet kan göra någonting i det fastlåsta läget. Det är möjligt att partisekreteraren Lena Rådström Baastad till slut måste ta initiativ för att undvika kaos i arbetarkommunen. Dödläget kan rimligen inte brytas först på själva årsmötet i mars.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons