En bra klimatkunskap

Ledare Artikeln publicerades

Klimatfrågan och utsläpp av koldioxid har skildrats och debatterats mycket de senaste åren så att nästan alla kan mer om dessa frågor än för några år sedan, säg innan toppmötet om klimatet i Paris 2015.

Att mängden koldioxid i luften ger en växthusliknande situation med uppvärmning som följd är en väl utbredd kunskap nu. Det tillgängliga utrymmet för att tillföra mer koldioxid är begränsat om uppvärmningen av jordklotet ska begränsas till en viss nivå, två grader Celsius är det som nämns.

I veckan kom regeringen och miljöminister Isabella Lövin (MP) med sin klimatpolitiska handlingsplan, som även Centerpartiet och Liberalerna står bakom. Klimatpolitiken ska ingå i alla samhällsområden, enligt den planen. Det kommenterades i ledare tidigare i veckan i Sydöstran.

Här tar jag upp några funderingar apropå denna handlingsplan. Det gäller att ha en positiv och optimistisk hållning på området. Då kan det vara lämpligt att ta upp några saker som skildrats i medierna om att minska koldioxidutsläppen.

På Island finns en anläggning som suger in koldioxid ur luften och omvandlar den i en process, så den kan lagras i berggrund i en form som är möjlig att framställa på Island. Verksamheten är dock begränsad och i tidigt stadium.

I Nordamerika finns också anläggningar för infångning av koldioxid. Och i Norge arbetas det med att förvara koldioxid i tidigare oljefält. De här tre exemplen har skildrats i olika medier.

Det borde läggas mer resurser på sådant som fångar in koldioxid på detta sätt och anläggningar för det.

I Sverige sätts allt mer solpaneler för el upp, på hus och i övrigt. Det är en bra, lokal och småskalig utveckling.

I en del andra länder förekommer mer av småskaliga vindkraftverk som ofta bara är en slags skivor från en lodrät axel på några meter och som kan ge ett hushåll el. Ljudaspekter är antagligen små eftersom det finns flera av dessa i andra länder.

I Sverige ska det gärna ofta vara storskaliga projekt, exempelvis gällande vindkraft. I länder med mer sol under året finns det stora solkraftsanläggningar. I Marocko finns exempel på det. Landet har mål om 50 procent förnybar el och är på väg att nå det genom utbyggnad av solkraft.

Att koldioxid tas bort från luften kan ske med mer växtlighet, främst skog. Och kanske att inte ta bort skog, i alla fall på vissa ställen och i viss utsträckning. Kolsänkor brukar det talas om i de fallen.

I småskalighet har i Sverige eldrivna gräsklippare börjat ersätta bensindrivna. Samma gäller med en del andra utrustningar för trädgårdsskötsel med mera.

Stålindustrin SSAB och några till har ett försök att tillverka stål utan kol, men med vätgas i stället.

Och i gruvindustrin börjar truckar drivna av el att användas.

Så det finns många positiva exempel och mycket att göra.

Det är bra med en ökad kunskap och veta vad som går att göra för att minska utsläppen av koldioxid och att få energi utan utsläpp.

Mer kunskap och att det funderas och diskuteras vad man kan göra, som individ, samhälle och globalt, är viktigt.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.