En organdonator kan rädda åtta liv

Ledare Artikeln publicerades

I boken om Madicken, en av Astrid Lindgrens mest älskade berättelser, skildras klassamhället som det såg ut i början av 1900-talet. Madickens grannar, familjen Nilsson, är så fattiga att de inte har pengar till hyran. Då säljer Abbes mamma sin kropp för 250 kronor, när hon dör ska kroppen få användas till medicinsk forskning.

När vi dör kan vi inte längre sälja våra kroppar för pengar men vi kan skänka våra organ. En människas död kan bli en annan medmänniskas möjlighet till liv. En enda organdonator kan rädda livet på upp till åtta sjuka människor.

Behovet av donerade organ är mycket större än tillgången och dubbelt så många liv kan räddas om fler anmäler sig som donatorer.

Just den här veckan pågår Donationsveckan runt om i hela landet, en kampanjvecka för att få fler att bli positiva till donation. Just nu är det över 800 svenskar som står i kö för att få ett nytt organ för att överleva. Behovet av njurar är störst.

Men väntetiden blir ofta alldeles för lång. Därför dör många helt i onödan bara för att de inte hinner få ett friskt organ i tid.

Över hundra människor om året dör i väntan på organ. Och de dör helt i onödan för att fler inte tagit ställning. De flesta svenskar är positiva till donation, men problemet är att det aldrig blir av att registrera sig eller berätta för någon anhörig.

Enklast anmäler man sig till donationsregistret på Socialstyrelsens webbsida. Då vet man säkert att beslutet kommer till sjukvårdens kännedom.

Men det gäller för sjukhuset att snabbt hitta i registret. Lagen om transplantation säger att varje människa har rätt att bestämma själv om organdonation. Har den avlidne sagt sin vilja gäller den.

Man anmäler sig i donationsregistret men man behöver inte registrera sig där. Det räcker att berätta sin vilja för anhöriga. Gör det. Och alla kan donera sina organ eller sin vävnad oavsett ålder. Det behövs många fler.

Till sist… är svenskarna bland de sämsta i Europa på att donera organ. Samtidigt är svensk sjukvård världsledande när det gäller att utföra transplantationer.