Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

EU-ledare på skilda vägar

I regn och svensk sommarsvalka möttes de båda regeringscheferna Stefan Löfven och Pedro Sánchez från Spanien i statsministerns residens på Harpsund på onsdagen. Det som förenar dem är att båda är socialdemkratiska partiledare.
Publicerad 15 juli 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Statsminister Stefan Löfven (S) fick besök av Spaniens premiärminister Pedro Sanchez på onsdagen, inför EU-toppmötet i Bryssel. Sverige ska övertalas att ge efter mer i förhandlingar om långtidsbudget och coronastödpaket.
Statsminister Stefan Löfven (S) fick besök av Spaniens premiärminister Pedro Sanchez på onsdagen, inför EU-toppmötet i Bryssel. Sverige ska övertalas att ge efter mer i förhandlingar om långtidsbudget och coronastödpaket.Foto: Joakim Goksör /TT

Det som skiljer dem är strategin för att krishantera coronakrisens ekonomiska konsekvenser. Massarbetslöshet i Sverige, Spanien och hela Europa och världen hotar.

På fredag möts EU-ledarna i Bryssel för att diskutera ett jättepaket på 8000 miljarder kronor (750 miljarder euro). Alla länders regeringar måste få igång ekonomin igen. Sverige är ett litet och exportberoende land.

Annons

Faller EU faller Sverige och Spanien. I sommar måste EU-länderna bli överens om strategin/politiken för att EU-ländernas ekonomier skall återhämta sig. Det är en svår uppgift. EU har inte råd med fler misslyckanden efter migrationskrisen, Brexit, Coronakrisen med mera.

Det vet Stefan Löfven och Pedro Sanchez. De är besjälade av att hitta den historiska kompromissen även om de har skilda uppfattningar om EU-miljarderna ska delas ut som bidrag eller som förmånliga lån till ländernas regeringar. Eller en kombination av båda vilket är det troliga.

Om EU-toppmötena i sommar slutar i fiasko blir det förödande. Stefan Löfven är en van förhandlare sedan sin tid som förbundsordförande i IF Metall. Han går inte till en svår förhandling med ultimativa krav. Det leder ingenstans.

Som internationalist tar han sitt ansvar. Det kan svenska folket vara förvissade om. Han är en del av en koalition av länder som vill vara mer sparsam med de europeiska skattebetalarnas pengar. Statsministern har riksdagen bakom sig och därmed svenska folket. Hans förhandlingsmandat är starkt.

Det märktes på onsdagens presskonferens i Harpsund att de båda s-ledarna Löfven och Sanchez trivs med varandra trots de stora sakpolitiska motsättningarna. De har en gemensam värdegrund och det bäddar för att de kan hitta kompromisser som gagnar hela unionen.

Det fanns inga som helst tecken på konfrontation mellan de båda regeringscheferna på Harpsund på onsdagen. På fredag och lördag är det skarpt läge för de båda s-ledarna. Den som till slut avgör vart EU går är som vanligt den tyske förbundskanslern Angela Merkel.

Det är Tyskland som i kraft av sin starka ekonomi sätter dagordningen för EU. Merkels ledarskap ställs återigen på hårda prov denna sommar. EU har inte imponerat under senare år för att hantera sina kriser.

Det är en splittrad union som har stora finansiella muskler men tyvärr saknar politisk styrka.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons