1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Europa sätts på kartan

Söndag 26 maj är det val till EUs parlament. Det kallas Europaparlamentet, fastän inte alla länder i Europa är med i EU, Europeiska unionen. EU-valet kallas detta val. Norge, Island, Schweiz, Vitryssland och Ukraina är dock några länder som ligger i Europa men inte är med i EU.
Storbritannien är på väg ut ur EU i en långsam process.
Foto: Wiktor Nummelin/TT

Ryssland och Turkiet ligger också delvis i Europa, men är inte med i EU. Ryssland är för övrigt Europas ytmässigt och befolkningsmässigt största land. Detta även om bara dess europeiska del räknas.

Det är bra med EU-valet, för det sätter Europa på kartan i Sverige mer än vanligt. Via populärkulturens tv- och filmutbud är ju kännedomen om USA, dess storstäder, delstater och landskap, stor. Europa är ganska mycket i skymundan.

quote
I Melodifestivalen, Eurovision Song Contest, ESC, deltar fler länder än de i EU, eller Europa, som Israel och Australien. ESC bidrar också till ökad geografisk kunskap, genom att länder som sällan gör sig kända för en svensk publik dyker upp.
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Visst känner många till särskilda delar av Europa bra. Det kan vara storstäder, som London, Barcelona och Paris, från besök där. Eller semestermål som Kanarieöarna, Mallorca och grekiska öar som Rhodos, Kreta och andra.

Och populärkulturen har gjort vissa delar av Europa kända i Sverige. Morden i Midsomer har gjort den engelska landsbygden känd, vilket även Hem till gården, Emmerdale (farm), har gjort.

Nu är Storbritannien på väg ut ur EU i den för närvarande långsamma processen brexit. Men landet har ändå deltagit i EU-valet och var först ut att rösta i valet torsdag 23 maj tillsammans med Nederländerna.

I Melodifestivalen, Eurovision Song Contest, ESC, deltar fler länder än de i EU, eller Europa, som Israel och Australien. ESC bidrar också till ökad geografisk kunskap, genom att länder som sällan gör sig kända för en svensk publik dyker upp.

I år fick ett land med ett nytt namn stor uppmärksamhet när det låg bra till länge i rösträkningen: Nordmakedonien.

Andra sammanhang kan också ge mindre kända europeiska länder uppmärksamhet. Nu går Hockey-VM i Bratislava i Slovakien, ett EU-land som sällan uppmärksammas.

Och Ungern är ju känt nu eftersom dess regering, ledd av Viktor Orbán och hans parti, får tjäna som avskräckande exempel på hur en demokrati kan komma att gå i odemokratisk riktning med inskränkningar av pressfrihet, akademisk frihet, yttrandefrihet och en del annat som hör till en demokrati. Liknande pågår i Polen.

Österrikes regeringskris, utöst av en med bilder skildrad situation där ledaren för det högerextrema partiet FPÖ, ”Frihetspartiet” utlovat gentjänster mot ekonomiskt stöd i valet 2017, satte det landet på kartan inför EU-valet.

En del andra exempel, som ett kampanjmöte i högerextremt och populistiskt styrda Italien, med över tio högerextrema partier och ledare, som Marine Le Pen från Frankrike, är också något som förde med sig uppmärksamhet för ett land i EU och Europa, ett av EUs sex grundarländer, Italien.

Hockey-VM, ESC och tv-serier må vara ickepolitiska saker som har med länder i Europa att göra. Men de, och en rad politiska händelser i EU-länderna, har satt EU och dess länder på dagordningen mer än vanligt veckorna innan valet till EUs parlament.

Det är bra, inte minst som motvikt mot utbudet i medierna om USA och allt om det landet.

Läs mer

Ronneby

Cykelvasans målgång i Bräkne-Hoby

”Hemmavasans” deltagare får en realistisk målgång

Lokalkorrarna

Kort om Marcus Bernhardsson

Möt en av tidningens korrar

Nyheter

I natt: Personbil i krock med älg

Ingen behövde åka med ambulansen.

Nyheter

Regionen måste spara – Blekinges busstrafik dras ner

Region Blekinge tvingas till flera neddragningar på grund av coronaviruset.

Olofström

Blåljus: Gräsområde började brinna på ö

”Rök på ön”

Karlskrona

Polis: Man skrämde kvinna med hammare

Man misstänkt för ofredande.