GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Gästkrönika: Alliansens haveri

Alliansen i Region Blekinge havererar och partierna går till val var för sig. Det är ändå ett under att den har hållit så länge som den har gjort.
Publicerad 22 april 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Okänd. Hans smala lycka?
Okänd. Hans smala lycka?Foto: Mattias Mattisson

Alliansen - det vill säga (M), (KD), (L) och (C) - svetsades inför valet 2018 samman av löftet att så fort det var möjligt öppna en dygnet-runt-öppen närakut i Karlshamn. Enligt dåvarande Moderatledaren Alexander Wendt skulle det absolut inte vara en jourcentral. ”En jourcentral är en vårdcentral som är öppen lite längre, utan det här är mycket större kapacitet och man kan komma dit dygnet runt”, sa han.

Resultatet några år senare? Jourcentralen byter namn till närakutmottagning.

Haveriet och skillnaden mellan löftet och resultatet är så omfattande uppmärksammades nyligen av SVT:s Uppdrag granskning.

Det svikna löftet har gjort relationerna ansträngda och minskat entusiasmen. Det är en sak att tycka och tänka i opposition, att styra - framförallt hälso- och sjukvård - är lättare sagt än gjort.

”Det är en sak att tycka och tänka i opposition, att styra - framförallt hälso- och sjukvård - är lättare sagt än gjort.”
Markus Alexandersson

Man får ändå ge alliansgruppledarna att de har stått ut med varandra så länge som de har gjort. Det verkar ju inte vara så muntert i korridoren på tredje våningen i Wämö Center.

För ett drygt år sedan avslöjade SVT Blekinge att Kristdemokraternas, Liberalernas och Centerns dåvarande gruppledare skickat brev till Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer och beklagat sig över regionstyrelsens ordförande Lennarth Förberg. ”Vi ser risken att Alliansen i Region Blekinge faller sönder med det nuvarande Moderata ordförandeskapet i Regionstyrelsen”, skrev de.

Det är häpnadsväckande.

Lika häpnadsväckande var det att Lennarth Förberg inför öppen ridå förklarade att regionrådet Emma Stjernlöf inte längre tillhörde den moderata gruppen och att hon borde avgå. "De fryser ut en person och så kan vi inte bete oss mot varandra. Det här har försvagat samarbetet redan och kan försvaga än mer", sa Liberalernas dåvarande gruppledare Nils-Ingmar Thorell.

Att de rökte ut Emma Stjernlöf fick sedermera hälso- och sjukvårdsnämndens 1:e vice ordförande Erik Lindborg att avgå i protest och beskedet igår har väl mest varit en tidsfråga. Liberalernas nya gruppledare Jesper Rehn är inte heller nöjd, han säger i Sydöstran att de inte ”fått det utrymme som vi har rätt till” inom samarbetet.

Att de mot den här bakgrunden meddelar att de nu går till val som egna partier och är öppna för olika samarbeten är logiskt.

Vilka avtryck har då alliansen gjort? Man skulle kunna tro att möjligheten att styra skulle innebära så mycket traditionell liberal högerpolitik som de bara hann med, vilket ofta brukar innebära fler privata alternativ och det de själva kallar ökad valfrihet.

Nä - inte alls.

Däremot en skattehöjning.

SVT:s Uppdrag Granskning gjorde också ett program om hur okänt regionvalet och de ledande företrädarna är. De flesta som tillfrågades kände inte igen Förberg och visste inte att det är de borgerliga partierna som styr Region Blekinge.

Det kan vara deras stora lycka.

Markus Alexandersson