GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Jan G Andersson: Gästkrönika: Det måste betalas

Man kan inte köpa nya stadsvagnar eller luftvärnsrobotar med luftslott som Elisabeth Svantesson inbillar sig.
Jan G Andersson
Moderaterna • Publicerad 8 augusti 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Men pengarna då?
Men pengarna då?Foto: Henrik Montgomery/TT

Ska man hosta fram 40 miljarder mera om året, så måste pengarna komma någonstans ifrån, som försvarsminister Peter Hultqvist påminde om när han aviserade att vårt nya ökade försvarsåtagande kräver nya inkomster till staten i form även beredskapsskatt.

Moderaternas ekonomiske talesperson Elisabeth Svantesson protesterar förstås i högan sky och inte minst när Hultqvist menar att det är ekonomiskt privilegierade och mest välbeställda som får strået till stacken. Särskilt som de under den senaste 15-årsperioden, då borgerligheten haft majoriteten i riksdagen, blivit utomordentligt väl belönade med borttagen förmögenhetsskatt, starkt reducerad fastighetsskatt, största skattereduceringarna för att ta några exempel.

”Varifrån de ska de extra 40 miljarderna varje år till nya kanoner kommer de aldrig att berätta i förväg.”
Jan G Andersson

Så när Svantesson påstår att Sverige är ett av världens mest skattetyngda folk kan man erinra om att den svenska skattekvoten var 50 procent när Alliansen tog över 2006 har sedan dess sänkts till närmare 46-47 procent. Om det nu behöver höjas någon procent för att betala den högre försvarsnotan, som alla är överens om, så står knappast nöden för dörren i de välbeställdas villor i Djursholm och Saltsjöbaden, där man skriker som högst för att man får bidra litet mera till det allmänna.

Men det största skojeriet står Svantesson för när hon säger att Sverige ska spara istället för att höja skatten. Hon försöker inbilla oss att vi kan betala med pengar som inte finns. Att stryka i reformer och planer som ännu inte finns är ett lätt genomskådat trick liksom att ägna sig åt önsketänkande som att kriminaliteten ska minska med 10 procent eller att räkna med att invandringen ska minska samtidigt som moderaterna godkänt flyktinginvandringen från Ukraina och arbetskraftsinvandringen.

Man kan förvänta sig ett mindre lättvindigt uppträdande av en som aspirerar på att få huvudansvaret för landets ekonomiska skötsel om ett par månader. Sanningen är förstås att Moderaterna om de får regeringsmakten i vanlig ordning kommer att begränsa de sämst ställdas usla ersättningar och dela ut dem till de mest välbeställda och på vägen kasta ner en liten slant till vanligt folk.

Varifrån de ska de extra 40 miljarderna varje år till nya kanoner kommer de aldrig att berätta i förväg.

Jan G Andersson, fd chefred Östra Småland