GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Peter Hultqvist: Gästkrönika: Högerns brutala retorik

En mycket hård valrörelse stundar.
Peter Hultqvist
Sverige • Publicerad 10 augusti 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Peter Hultqvist, socialdemokratisk försvarsminister, skriver om högerns brutala retorik och förvrängda verklighetsbild.
Peter Hultqvist, socialdemokratisk försvarsminister, skriver om högerns brutala retorik och förvrängda verklighetsbild.Foto: Bo Åkesson

Sedan jag gick med i SSU 1973 har jag upplevt och varit aktiv i många valrörelser. Ett genomgående tema som återkommit i angreppen från borgerligt håll är att socialdemokratisk politik får katastrofala följder. Trots hyfsade siffror när det gäller arbetslöshet och statsfinanser har det alltid låtit så. Under välfärdsstatens glansår så ansågs situationen som hemsk, även om utländska delegationer som besökte Sverige var fulla av intresse. Den tredje vägen mellan rå kapitalism och förtryckande kommunism var ett föredöme.

Under våren så har högerpolitiker och dess media försökt beskriva socialdemokratin som ”ett slitet parti”, som ”principlöst”, och med ”dåliga företrädare”. Detta kompletterat med att medvetet förvränga bilden av den socialdemokratiska politiken. Uppenbarligen så upplever man ett så starkt hot för att förlora att sakargumenten får stå tillbaka för personangrepp. Man kan till och med, för att citera Olof Palme, säga att det finns ganska många ”hatets och illviljans kolportörer mot svensk arbetarrörelse.”

Bilden av det socialdemokratiska nära förestående sammanbrottet som kommer att föra Sverige ned i avgrunden ska kletas fast. Ofta används synnerligen osäkra webbenkäter om olika frågeställningar som ”bevismaterial” för kampanjerna. Tyvärr så ser vi hur metoderna och debatten hämtar sin inspiration från det föga imponerande politiska klimatet i USA. På nätet så förföljs enskilda politiker på det brutalaste sätt, när de hävdat en tydlig åsikt.

Högern har hittills lanserat att socialdemokraterna kommer att återinföra fastighetsskatten, trots att det är helt fel. När vi socialdemokrater kritiserar marknadsskolan och vinsterna så blir svaret i nivå med att ”varför ska ni stänga vår skola?”, trots att det inte handlar om det. Men de ekonomiska intressena är starka. Alla de näringslivsorganisationer som har nära band med högern satsar för fullt.

Privatiseringarna är i stor utsträckning ett impopulärt misslyckande. Det är väl känt inom högern, men ideologiska blockeringar och starka kopplingar till lobbygrupper och branschorganisationer driver på. Även om marknadsskolan visar tydliga brister när det gäller betygsinflation, kvalitetsfrågor, bidrar till klassklyftor och segregation så gäller det att försvara vinstintresset. Lomhördheten är kraftfull.

Kartan är viktigare än verkligheten!

”Nervositeten inför en valförlust lockar fram det primitiva. När man nu bildat block med SD så gäller det att gå i takt med deras brutala retorik.”
Peter Hultqvist

Nervositeten inför en valförlust lockar fram det primitiva. När man nu bildat block med SD så gäller det att gå i takt med deras brutala retorik. Visst, nu blir det hårt. Men att stå upp för att utjämna ekonomiska klyftor, genom arbete och kunskaper i svenska integrera invandrare, angripa hotet mot miljön, bekämpa gängbrottsligheten, stegvis avskaffa marknadsskolan, göra en ordentlig pensionssatsning, se till att vård, skola, omsorg har ordentliga resurser och ta krafttag för att kollektivavtal alltid ska gälla är inget att skämmas över.

Det är de riktiga frågorna som har betydelse.

Peter Hultqvist, socialdemokrat och försvarsminister