GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Gästkrönika: Kört för liberalerna

Visst är loppet kört för liberalerna i Sverige nu. Varför? Jo flera skäl.
Publicerad 23 november 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har kört liberalerna i drickat.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har kört liberalerna i drickat.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Deras landsmöte nyligen kunde inte ena liberalerna – varken när det gällde att hålla emot högervridningen eller att hålla fast vid de uppgörelser man redan gjort med moderaterna, kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Det enda tydliga med liberalernas landsmöte var den fortsatta otydligheten. Därmed är loppet kört, anser allt fler analytiker med lång erfarenhet av svensk politik. Och jag är benägen att hålla med. Det är kört för liberalerna nu.

”Det enda tydliga med liberalernas landsmöte var den fortsatta otydligheten. Därmed är loppet kört, anser allt fler analytiker med lång erfarenhet.”
Robert Björkenwall

Det är dessutom rätt osannolikt att liberalerna - med 2-3 procent i stöd - kunna dra till sig stödröster från andra. Om liberalerna alls ska kunna det, måste de ligga när 4-procentspärren när slutfasen av valrörelsen börjar sommaren 2022.

Så mest troligt att det tar slut för L i valet 2022. Och särskilt som de liberala väljare som gick till centern sedan liberalerna och Sabuni bytte till M-KD-SD-blocket inte heller lär komma tillbaka i valet nästa höst. Så Sabuni har kört liberalerna i drickat.

Stödröster från moderaterna då frågar somliga? Nä, inte så troligt.

Om moderaterna ska tillhandahålla stödröster till både liberalerna och kristdemokraterna, riskerar ju moderaterna att bli mindre än Sverigedemokraterna och då blir det svårt för Ulf Kristersson att regera.

Så det talar också för att liberalerna inte klarar valet.

Och kom ihåg detta med Bengt Westerberg och det han sagt offentligt att han inte kan rösta på liberalerna. Att en tidigare partiledare på detta sätt gått emot sitt tidigare parti och visat vägen för att stanna hemma eller rösta på något annat parti är lite av sista spiken i kistan för liberalerna och Sabuni.

Vilka vill ens valarbeta - och det drällde inte ens innan av sådana i liberalerna - i ett så dystert läge för partiet. Inte ens i Stockholm lär det gå bra då. Och då går en del missnöjda liberala väljare även där till centerpartiet.

Så det är kört för liberalerna i valet. Mest sannolikt.

Robert Björkenwall, skribent