unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Gästkrönika: Kvinnor dödas

Varje år dödas i snitt knappt tjugo kvinnor av någon de älskar eller har älskat. Mer än var tionde kvinna i Sverige blir under sitt liv slagen av en partner.
Karlskronabördiga Veronica Palm, tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna, författare och gästkrönikör i Sydöstran.
Karlskronabördiga Veronica Palm, tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna, författare och gästkrönikör i Sydöstran.
Foto: Erik Simander/TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Varför går hon inte ifrån honom? Varje kvinna borde väl förstå att det är dags att lämna om hon blir slagen?

I hela mitt vuxna liv har jag försökt förstå varför slagna kvinnor stannar, och dessutom döljer, sminkar över och ljuger för att skydda den man som slår. Jag har läst mängder av rapporter, utredningar och promemorior och nog fattar jag teoretiskt det som kallas för normalisering, att han bryter ner henne så att våldet blir helt normalt. Att det inte är slag från början, att han ber om förlåtelse efteråt, att han kuvar henne så att hon till slut inte tror hon är värd mer.

Men ändå, om någon slår dig så borde det väl vara en väckarklocka?

När jag för några år sedan lämnade riksdagen och politiken slutade mina kvällar fyllas av möten och att läsa politiska handlingar. Ska erkänna att det blev en hel del Netflix som ersättning, men jag fick också tid att läsa mer skönlitterärt. Och insåg att det inte bara var som pausmusik utan att jag lärde mig på ett djupare plan.

Romaner ger sammanhang och förståelse för det en torr offentlig utredning försöker beskriva.

Så jag började plöja deckare om kvinnor som blir slagna, våldtagna och mördade. Inte så pappigt alla gånger, men jag har alltid gillat deckarens form och driv. Till en början gjorde jag det lite i smyg, såg på det som avslappning.

Det kändes inte lika fint att ha en Wennstam eller Marklund i handväskan istället för den senaste rapporten från Brottsförebyggande rådet. Inte lika tungt att hänvisa till, men jag blev faktiskt smartare av det.

quote
Det kändes inte lika fint att ha en Wennstam eller Marklund i handväskan istället för den senaste rapporten från Brottsförebyggande rådet.

Visst behövs rapporter och utredningar. Bara då kan det ske politiska förändringar, men för mig är det uppenbart att statistik och fakta inte räcker som underlag till förändring. Det krävs en djupare förståelse. Jag fortsatte läsa och började skriva. För att dela med mig av det jag förstått.

På måndag är det internationella kvinnodagen. Åter kommer vi undra: Varför har vi inte kommit längre? Varför stannar hon som blir slagen kvar hos han som slår? Hur kan det ske i världens mest jämställda land?

Som av en slump (inte alls) gör jag också skönlitterär debut med en spänningsroman på måndag. I ”Inte alla män” (Bokfabriken) får du möta riksdagsledamoten Emilia Berg och hennes barndomsvän Josefine som försöker ta sig ur en våldsam relation. Att skriva den har lärt mig förstå på ett nytt sätt.

Skriv du också - det befriar och gör dig smartare!

Veronica Palm

Läs mer