GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Gästkrönika: ”Louise Erixon, varför blev du inte sosse?”

Hej Louise! Du och jag är släkt. Din moster är min bonusmamma. Så vi är väl kusiner, fast ingifta. Vi är jämngamla och uppvuxna 1,5 mil ifrån varandra i Gästrikland.
Publicerad 4 december 2020 • Uppdaterad 8 december 2020
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Ellinor Eriksson, fd SSU-ordförande är gästkrönikör i Sydöstran.
Ellinor Eriksson, fd SSU-ordförande är gästkrönikör i Sydöstran.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Du är en välkänd sverigedemokrat, nu kommunalråd i Sölvesborg. Jag är inbiten sosse, med bakgrund som SSU-ledning. Liknande banor, politiska motståndare. Idag har vi ingen kontakt, även om vi umgicks som barn.

Jag grunnar på våra olika vägar. Varför blev du inte sosse? Jag undrar det förvisso som en fråga till dig, men också gentemot mitt eget parti. Det var i det du kallat dina stökiga tonår som du hittade politiken. En ung arbetarklasstjej som brann för socialpolitik och missbruksvård, typiska socialdemokratiska hjärtefrågor.

Arbetarrörelsen med visioner om jämlikhet och välfärd borde ha fångat upp ditt engagemang! Istället blev du värdekonservativ. Ett oförståelig val tyckte jag, som också ville förändra världen, men just därför blev reformist. Vi såg samma saker, men måste ha dragit helt olika slutsatser.

”Om arbetarrörelsen inte gör sin hemläxa och söker svaren på varför det sker så får man nog snabbare än man anar se sig om i backspegeln efter det breda arbetarepartiet man en gång varit. Men än är det inte kört.”

Sen du fått kommunal makt har du fokuserat på regnbågsflaggans avskaffande och på böcker och konstverk som inte får köpas in. Sannerligen debattskapande. Men jag kan inte låta bli att undra vad som hände med engagemanget för socialpolitiken? Hur blev något så centralt så perifert?

Jag undrar eftersom det inte bara är du. Tvärtom. Över Europa syns trenden tydligt. Progressiva partier tappar medan populistiska frågor och partier vinner stöd hos arbetarklassen, också bland fler och fler tjejer. S nobbas av väljare man sett som sina, SD blir tilltalande.

Om arbetarrörelsen inte gör sin hemläxa och söker svaren på varför det sker så får man nog snabbare än man anar se sig om i backspegeln efter det breda arbetarepartiet man en gång varit. Men än är det inte kört.

Därför, så här 20 år sen vi hördes sist, undrar alltså din sossekusin om du kan hjälpa mig förstå bättre?

Ellinor Eriksson