Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ayman Fares: Gästkrönika: Moderaterna har lyckats lamslå socialdemokratisk debatt

Socialdemokraterna nya ställning som ledande oppositionsparti befriar dem från regeringsmakten och framför allt samarbetspartierna. Den fria ställningen borde stärka S. Men i partiets skuggbudget gjordes inget av den nya rollen.
Ayman FaresSkicka e-post
Sverige • Publicerad 28 november 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Exklusiva Strandvägen på Östermalm i Stockholm. Varför betalar miljardärerna där samma fastighetsavgift som vanligt folk i en villa i Kyrkhult?
Exklusiva Strandvägen på Östermalm i Stockholm. Varför betalar miljardärerna där samma fastighetsavgift som vanligt folk i en villa i Kyrkhult?Foto: Fredrik Sandberg/TT

Säg vad man vill om Tidöavtalet och regeringspartierna, men en sak skiljer dem åt i jämförelse med Januariavtalet och samarbetet mellan S, MP, L och C. I Tidöavtalet finns en gemensam bild av problemen Sverige står inför. Samma synkning gick knappast att hitta i Januariavtalet, där det var som att Socialdemokratin blivit beroende av småpartier som var mer upptagna med att skada S än att hitta gemensamma lösningar.

Ett ypperligt exempel på detta är L:s hårda krav på avskaffande av värnskatt. Huruvida L gjorde analysen att detta skulle ge tillskott i väljarbasen får vara osagt. Men det ter sig som att det var viktigare att skada S.

Annons

På så vis går det trots allt se något positivt med att Socialdemokraterna hamnat i opposition – de har blivit befriade från småpartierna och kan därför driva sin egen linje.

Det går dessutom se konturerna av vad detta bär sig. Valet att inte kritisera migrations- och rättspolitiken i Tidöavtalet indikerar att S hade varit benägna att gå lika långt om det vore politiskt möjligt. Och kanske är det bäst så. När S nu äntligen har blivit oberoende av småpartierna finns det också goda förutsättningar att driva socialdemokratisk politik.

Men det är också uppenbart att Socialdemokraterna blivit ett allt för försiktigt parti. Det visade sig tydligt förra året: När S-föreningen Reformisterna drev frågan om fastighetsskatt föranledde det att den dåvarande partiordföranden Stefan Löfven gick ut i media och tydligt avvisade förslaget. Tanken om en ny och reformerad fastighetsskatt är egentligen inte märkvärdigt ur ett socialdemokratiskt perspektiv – det är ju nästintill absurt att en villa i Kyrkhult medför lika mycket fastighetsavgift som en miljadärvåning på Strandvägen i Stockholm.

”Det är nästintill absurt att en villa i Kyrkhult medför lika mycket fastighetsavgift som en miljadärvåning på Strandvägen i Stockholm.”
Ayman Fares

Men någonting kväde debatten, nämligen Moderaternas ambitiösa och systematiska men osakliga skrämsel om att Socialdemokraterna kommer införa fastighetsskatt som skulle slå hårt mot vanliga hushåll.

Löfvens agerande om fastighetsskatten illustrerar tydligt ett problem för socialdemokratin. Partiet tycks ha låtit Moderaternas skrämsel – och ibland nästintill lögner – diktera var partiet ska stå i ekonomiska frågor. Kanske är det därför det blivit omöjligt att driva arv-, förmögenhets- och fastighetsskatt trots att det finns goda skäl för införandet av skatter på sådana tillgångar.

Annons
Annons
Annons
Annons