GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gästkrönika: Norden behöver en time out

Under en av matcherna i ishockey-VM hörde jag en tidigare spelare förklara vad en ”time out” betyder. ”Det är ett kort avbrott, som ibland handlar om att gruppera om laget eller byta taktik”, sa han. ”Men ofta handlar det om att påminna spelarna vad man tidigare kommit överens om, att hålla tillbaka äventyrliga soloraider och återuppta samspelet”.
Lars Engqvist, tidigare bland annat socialdemokratisk minister, uppmanar de nordiska ledarna att ta time out och begrunda samspelet.
Lars Engqvist, tidigare bland annat socialdemokratisk minister, uppmanar de nordiska ledarna att ta time out och begrunda samspelet.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Jag fastnade vid de sista orden - ”att återuppta samspelet”. Och tänkte att det inte bara är i idrottsvärlden som det då och då behövs en ”time out”.

"Just nu är behovet akut i det nordiska, politiska samarbetet. De nordiska regeringscheferna tycks ha glömt vad de alldeles nyss kommit överens om."

Just nu är behovet akut i det nordiska, politiska samarbetet. De nordiska regeringscheferna tycks ha glömt vad de alldeles nyss kommit överens om. Samspelet, som fungerade utmärkt tills för bara något år sedan, har brutits sönder av äventyrliga soloraider. Med tvivelaktiga hänvisningar till coronapandemin och tidigare till flyktingskrisen har regeringarna var och en på sitt håll och utan samråd stängt sina gränser.

Och ändå var det alldeles nyss vi stolt kunde tala om det gränslösa Norden.

För bara två år sedan skrev de nordiska statsministrarna under en storslagen vision. Norden skulle fram till 2030 bli världens mest hållbara och integrerade region.

Det verkade då inte vara en verklighetsfrånvänd drömbild. Åtta av tio svenskar vill ha ett utökat nordiskt samarbete. Var tredje svensk har en nära relation i ett annat nordiskt land. Norge, Danmark och Finland är tre av våra fem främsta handelspartners. Innan gränserna strängdes beräknades 50 000 svenskar pendla över en nordisk gräns för att arbeta.

Det nordiska samarbetet utvecklades starkt under efterkrigstiden. I början av femtiotalet infördes passfrihet för nordiska medborgare. Och i början av sextiotalet undertecknades det så kallade Helsinforsavtalet, som skulle reglera formerna för ett närmare samarbete. Bland annat står det i avtalet att regeringarna ska samråda i alla frågor som berör något av de andra nordiska länderna.

Om några veckor ska de nordiska statsministrarna ha ett nytt möte, visserligen digitalt, men ändå.

Den svenske statsministern bör vid detta möte begär en ”time out” - ett avbrott för att påminna om vad de alldeles nyss kommit överens om och vad det nordiska samarbetet betydde tills för bara några år sedan.

Under avbrottet kan en särskild kommission få i uppdrag att redovisa vilka åtgärder regeringarna bör vidta för att det livsviktiga lagspelet ska kunna återupptas.

Lars Engqvist

Läs mer