GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Jan G Andersson: Gästkrönika: Nu har vi vår Åla-Petrus

Årets första mediegräl handlade om en händelse för ett och ett halvt år seden som utspelade sig utanför den idylliska semesterön Aspö vid inloppet till hamnbassängen i Karlskrona skärgård.
Jan G Andersson
Regeringen • Publicerad 24 januari 2023 • Uppdaterad 26 januari 2023
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Här har vi vår Åla-Petrus.
Här har vi vår Åla-Petrus.Foto: Anders Wiklund/TT

Redaktör P M Nilsson, en sedan decennier etablerad borgerlig publicist med sommarstuga på ön, hade givit sig ut på en fisketur för att vittja de ålahommor som han lagt ut.

Att ålen är fridlyst bekymrade inte fiskeamatören som vid utövandet av sin brottsliga gärning ertappades av tjänstemän från Havs- och vattenmyndigheten.

Först påstod redaktören att han hittat burarna och redskapen när han var ute och rodde. Men den lögnen gick inte de som ertappade honom på och när de visade honom vilka de var, så försökte tjuvfiskaren än en gång neka sitt handlade.

Saken polisanmäldes förstås och vid polisförhöret förnekade han åter sin brottsliga gärning, innan han efter ett tag insåg att loppet var kört och med motiveringen ”jag hann inte tänka klart”, föll han till föga.

PM Nilsson fick böta 38 000 kr och historien kunde tagit slut där, men det gjorde den inte. Tjuvfiske står lågt för att inte säga superlågt i det allmänna rättsmedvetandet, men att inte stå för vad man gjort är däremot mer förklenande i folks ögon och försöker man förneka sitt handlande inte bara en gång utan tre gånger, så får man finna sig i att bli rätt nedlåtande behandlad.

Den mest berömde tregångsförnekaren innan P M Nilsson är Jesu lärjunge Petrus, som på Oljeberget påstod sig inte veta vem Jesus var. Så nu har vi vår Åla-Petrus och det skulle bli ännu värre:

En tid efter den här incidenten kallade den nye statsministern Ulf Kristersson på honom, för han ville erbjuda P M Nilsson toppjobbet som hans närmaste man som statssekreterare. Det kunde han inte motstå och den lilla incidenten med tjuvfisket tyckte statsministern inte betydde så mycket.

Men berättade PM Nilsson att han ljugit både för Havs- och vattenmyndigheten och för polisen? Det var en betydligt större fråga än ett illegalt fiskafänge och en blivande statssekreterare ska nagelfaras av Säkerhetspolisen som ska undersöka hans handel och vandel. Gjordes det?

”En storm i ett vattenglas, kan tyckas, men en av rikets högst uppsatta, får inte ljuga om någonting. Inte ens om tjuvfiske.”
Jan G Andersson

Det har nu lett till att Socialdemokraterna har KU-anmält statsministern för att få utrett om han han skött sitt jobb när det gäller att undersöka herr Nilssons bakgrund.

En storm i ett vattenglas, kan tyckas, men en av rikets högst uppsatta, får inte ljuga om någonting. Inte ens om tjuvfiske.